latinica  ћирилица
29/06/2024 |  07:36 ⇒ 08:03 | Аутор: РТРС

Додик имао право - долази нови амбасадор САД

Именован је нови амерички амбасадор у БиХ – то је дипломата који је велики број година службовао у региону западног Балкана, између осталог и у Црној Гори у којој је обављао одговорну фунцкцију у амбасади у Подгорици, пише zurnal.me.
Даглас Џоунс (фото: U.S. Department of State) -
Даглас Џоунс (фото: U.S. Department of State)

Aмбасадор Даглас Џоунс се тренутно налази у својој земљи на припремама за преузимање нове функције, што значи да тренутни амбасадор у БиХ, Мајкл Марфи броји посљедње амбасадорске дане у Сарајеву, наводи zurnal.me.

Даглас Д. Џоунс је преузео своје дужности као замјеник помоћника државног секретара за европска и евроазијска питања у септембру 2021.

Он надгледа европску безбједност, укључујући НАТО, ОЕБС и контролу конвенционалног наоружања, Сјеверну Европу, укључујући Уједињено Краљевство, Ирску и нордијске и балтичке земље, као и арктичку безбједност. Џоунс је недавно служио као отправник послова и замјеник шефа мисије у Мисији САД-а при НАТО-у од августа 2018. до септембра 2021.

Обављао је још двије дужности као замјеник шефа мисије у америчким амбасадама у Хрватској и Црној Гори. Његова претходна домаћа задужења укључују директора Канцеларије за одржавање мира, санкције и борбу против тероризма у Бироу за међународне организационе послове при Државном секретаријату, директора за НАТО и Западну Европу у Савјету за националну безбједност, као и члана америчке делегације у Уједињеним нацијама у Њујорку.

У иностранству је такође служио као старији цивилни представник у Покрајинском тиму за реконструкцију у Џалалабаду у Авганистану, и у америчким амбасадама у Сарајеву, Даблину и Тел Авиву. Џоунс има дипломе основних студија са Бовдоин колеџа и магистратуру из међународних односа са универзитета Принстон.

Подсјетимо, предсједник Републике Српске Милорад Додик раније је изјавио да је Мајкл Марфи већ смијењен са функције амбасадора САД у БиХи да се ушло у процедуру избора новог америчког амбасадора у БиХ

Извор: zurnal.me