latinica  ћирилица
30/06/2024 |  10:37 | Аутор: СРНА

Симовић: Избор српских делегата проводи се у Народној скупштини

Професор Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци Владе Симовић изјавио је да се избор српских делегата у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ проводи посредно, гласањем у Народној скупштини Српске, а да је циљ свих осталих активности дестабилизација државне заједнице БиХ.
Владе Симовић - Фото: РТРС
Владе СимовићФото: РТРС

- Све остале активности имају за циљ дестабилизацију државне заједнице БиХ и трајни останак иностраних актера који цезаристички владају, завађајући нас и онемогућавајући демократску консолидацију и напредак свих грађана у БиХ - изјавио је Симовић.

Када се свему томе додају бројни неспоразуми и нетрпељивост између различитих партијских блокова, Симовић кажа да ситуација поприма обрисе безнадежности.

- Али и са тим се мора живјети и борити да ствари крену набоље - додао је Симовић за Срну.

Он је напоменуо да Централна изборна комисија БиХ резултате избора посланика Народне скупштине Републике Српске треба само да верификује, а не да креира њихов исход и тако каже и изворни Устав садржан у Анексу 4. Дејтонског мировног споразума.

Централна изборна комисија БиХ спровешће сутра жријебање за додјелу мандата из реда српског народа из Републике Српске у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ између двије кандидатске листе које имају идентичан број освојених гласова - 12.