latinica  ћирилица
30/06/2024 |  10:09 ⇒ 10:47 | Аутор: Агенције

Конаковић оптужио Лагумџију за скривање информација

Кабинет министра спољних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић упутио је допис Мисији БиХ при УН-у у којем оптужује амбасадора Златка Лагумџију за скривања информација у вези са програмом обиљежавања 11. јула у Њујорку.
Елмедин Конаковић - Фото: РТРС
Елмедин КонаковићФото: РТРС

Конаковићева савјетница Мирела Бубало прослиједила је Мисији БиХ при УН-у писмо, у којем је упозорила Лагумџију и његово особље, да њихове активности представљају повреду службене дужности.

Такође, дала им је рок да се до краја седмице изјасне о информацијама које су им доступне, јер ће, како се наводи, предузети кораке и мјере против актуелног сазива Мисије.

- Ни након више наших директних упита везаних за дешавања 11. јула у Њујорку од вас нисмо добили никакву информацију, односно како смо сазнали из више различитих других извора, прикрили сте нам многе информације које су вам биле доступне, а до данашњег дана исте се нисте удостојили подијелити са Кабинетом министра иако знате да исказано интересовање. Наиме, упознати смо о тачном термину када се планира одређени програм 11. јула, о резервисаној Сали у УН-у и потврди коју сте добили, информисани смо да сте већ упутили позив генералном секретару да присуствује 11. јула у 11 сати програму обиљежавања, као и неким другим званичницима. Такођер, добили смо информацију о другим бројним гостима који су позвани, те већ и потврдили свој долазак како из БиХ тако и свијета - наведено је у писму.

Даље се наводи да ништа од тог нису добили од Мисије, иако су више пута тражили информације.

- Ваше понашање и коресподенција са Кабинетом министра може се окарактерисати као повреда службене дужности што повлачи дисциплинску одговорност државног службеника, те се наведено понашање, у смислу члан 54. став 2. Закона о државној служби у институцијама БиХ, може квалификовати као неизвршавање или несавјесно и немарно вршење повјерених послова и задатака, неблаговремено и неуредно извршење повјерених послова и задатака у државној служби и непримјерено понашање према грађанима, сарадницима и другим лицима у вршењу државне службе или у вези са службом, те прикривање информација, а у сва три случаја, конкретно говоримо о вашем односу према министру - наведено је у писму.