latinica  ћирилица
30/06/2024 |  09:44 ⇒ 11:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: Могуће да је синагога у Београду била Жујовићева прва мета

Потпредсједник Владе и министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је реконструкција кретања Милоша Жујовића, који је ранио припадника Жандармерије код израелске Амбасаде у Београду, показала да је јуче прво дошао до синагоге у Београду и да је могуће да му је то била прва мета, али је наставио даље због великог броја припадника полиције око синагоге.
Ивица Дачић (Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/bg) -
Ивица Дачић (Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/bg)

- Овај терористички акт је сасјечен у почетку... Зато и кажем да је наша полиција, херојским чином нашег припадника Милоша Јевремовића у старту спријечила даље ток овог терористичког акта - рекао је Дачић послије обиласка у Ургентном центру припадника Жандармерије Јевремовића, кога је Жујовић јуче ранио самострелом.

Навео је да је реконструкцијом кретања Жујовића, откада је јуче ујутру дошао аутобусом из Младеновца на аутобуску станицу у Београду, указано да прво је ишао до синагоге, али пошто је тамо била полиција, наставио је даље до израелске Амбасаде.

- Држава Србија је показала да може да заштити, не само безбједност земље већ и дипломатска конзуларна представништва која се налазе у нашој земљи - поручио је Дачић.

Додао је да су извршени претреси на више десетина локација у Србији, да је истрага показала да је супруга Жујовића напустила земљу два дана пред терористичког напада и отишла је у родну Црну Гору, као и да је приликом претреса куће у Младеновцу полиција пронашла рачун за самострел који је Жујовић купио у радњи у Земуну.

Дачић је обишао повријеђеног припадника Жандармерије у Ургентном центру заједно са амбасадором Израела у Србији Јахелом Виланом.

Вилан је рекао да нема оправдања за терористички акт који се јуче десио у Београду, као ни за било које друге нападе, на било коју популацију било када и било гдје у свијету.

Он је рекао да врло добро зна и разумије које пријетње потичу од тероризма.

Вилан је нагласио да му је било је изузетно важно да дође у посјету повријеђеном жандарму и да искаже искрену захвалност у своје име, у име своје породице, запослених у Амбасади, као и Владе Израела и народа Израела, јер, како је додао, сви они јако добро знају шта значи тероризам.