latinica  ћирилица
30/06/2024 |  12:48 ⇒ 12:48 | Аутор: СРНА

Вулин: Реакција нечисте савјести и историјских комплекса

Потпредсједник Владе Србије Александар Вулин изјавио је да негативна хрватска реакција на црногорску Резолуцију о геноциду у Јасеновцу реакција нечисте савјести и историјских комплекса.
Александар Вулин (фото: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC) -
Александар Вулин (фото: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC)

Вулин је истакао да се друго и није могло очекивати од владе која је формирана уз услов да Срби не смију ни да је подрже, ни да је чине.

- За разлику од времена владе Независне Државе Хрватске, у забранама нису помињали псе, само Србе, ипак су напредовали - нагласио је Вулин.

Он је указао на више разлога који свједоче да Србија није ни тражила, ни предложила Црној Гори да усвоји такву резолуцију у којој се не помињу усташе и хрватска држава.

- Да јесте, у тексту Резолуције би се рекло да је геноцид у Јасеновцу својом политиком и законима омогућила НДХ, а да су физичке ликвидације на 57 описаних начина починиле регуларне снаге НДХ, хрватске усташе - навео је Вулин.

Вулин је напоменуо да би се у таквој резолуцији нагласило и да је комплекс логора Јасеновац формиран одлукама легалних и легитимних органа НДХ, као и да би се клања наставила и послије 22. априла 1944. године да се јасеновачки мученици нису сами ослободили.

Да је Србија тражила или савјетовала доношење Резолуције о Јасеновцу, каже Вулин, не би се у њој помињао Дахау и Маутхаузен, иако су и тамо страдале хиљаде Срба, већ би се набрајали други злочини хрватских усташа и не би се заобишло Јадовно, Срем, Старо сајмиште, Топовске шупе.

Додао је и да би се посебно захтијевало да се хрватска држава и народ први пут након 80 година изјасне који им је став о НДХ и о Јасеновцу.

- Такође, питали би их да ли осјећају кривицу и кајање, да ли мисле да потомци покланих јасеновачких мученика заслужују да од њих затраже опрост потомци хрватских усташа и политичких насљедника НДХ - закључио је Вулин.

Скупштина Црне Горе усвојила је у петак Резолуцију о геноциду у Јасеновцу и логорима Дахау и Маутхаузен.