latinica  ћирилица
29/06/2024 |  20:25 ⇒ 21:25 | Аутор: Агенције

У Београду ухапшено још једно лице због сумње на терористичко удруживање

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је у Београду ухапшено још једно лице због сумње на терористичко удруживање.
Полиција Србије - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Полиција СрбијеФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

- У Београду је ухапшено још једно лице због сумње на терористичко удруживање. Ријеч је о лицу из Београда, рођеном 1999. године, који је прије двије године већ хапшен због тога што је био администратор више милитантних група на интернету које су позивале на џихад - саопштио је Дачић.

Он је објаснио да се поступак против њега и даље води, а он је пуштен из притвора.

- Он је послије тога наставио комуникацију са екстремистима, тако да је свакодневно имао комуникацију са убијеним терористом, због чега се сумња да је директно учествовао у логистичкој подршци и организацији овог терористичког акта. Акција полиције се наставља на више локација у Србији - изјавио је Дачић.

ОСУЂИВАН ЗА ПОДСТИЦАЊЕ ИЗВРШЕЊА ТЕРОРИСТИЧКИХ ДЈЕЛА

И.Д. који је данас ухапшен због сумње да је био у контакту са Милошем Жујовићем, нападачем на жандарма код Амбасаде Израела у Београду, у априлу је осуђен за подстицање на извршење терористичких дјела, преноси Танјуг.

Виши суд му је изрекао првостепену казну затвора од три године, док Апелациони суд треба да донесе коначну одлуку с обзиром на то да је ово друга првостепена пресуда.

Проглашен је кривим јер је континуирано и јавно, путем видео снимака, фотографија и текстова износио и преносио идеје којима се посредно подстиче на вршење кривичног дјела тероризам.
У оптужници се наводи да је на друштвеним мрежама направио неколико профила који су били јавни и доступни свима. На тим профилима је постављао низ текстова, снимака и фотографија који величају терористичку организацију Исламска држава.

Он је објављивао фотографије наоружаних припадника и вођа терористичке групе Ал-Каида.

Такође, И.Д. је осуђиван пресудом Вишег суда у Београду 2018. године због расне и друге дискриминације на казну затвора од шест мјесеци, која је извршена у просторијама у којима станује, уз примјену електронског надзор.

Подсјећамо, Србија је подигла мјере безбједности на највиши ниво, због пријетњи од тероризма, након данашњег напада испред израелске амбасаде у Београду, у којем је рањен припадник Жандармерије. Нападач је ликвидиран.

МУП Србије веома брзо је идентификовао нападача - Милоша Жујевића из Младеновца, који је прешао на ислам и узео име Салахудин.

У полицији сумњају да иза напада стоје припадници вехабијског покрета, а једна особа је ухапшена.

Предсједник Србије Александар Вучић нагласио је да Србија неће имати милости према тероризму и најавио масовна хапшења свих осумњичених.