latinica  ћирилица
30/06/2024 |  09:27 ⇒ 10:51 | Аутор: РТРС

Ћеранић: Опасност од тероризма не смије да буде занемарена (ВИДЕО)

Декан Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци Предраг Ћеранић рекао је да опасност од тероризма не смије да буде занемарена, јер се тероризам користи као метод за реализацију политичких циљева.
Предраг Ћеранић - Фото: РТРС
Предраг ЋеранићФото: РТРС

- У тероризму је врло важна основа политички мотив. Тужилац, када се опредјељује за квалификацију кривичног дјела, уколико је присутан политички мотив, онда подиже оптужницу због тероризма. Мевлид Јашаревић који је напао америчку Амбасаду сам је помогао Тужилаштву јер је рекао да је напао Амбасаду због тог што амерички војници у Авганистану, Ираку и тако даље убијају његову браћу муслимане. Дакле, код тероризма је важна намјера, односно мотив уз примјену насиља, изазивања страха и панике и обавезно што бројнија публика - рекао је Ћеранић за РТРС.

Он је истакао да је тероризам глобални проблем против којег се треба борити.

Говорећи о јучерашњем нападу на Амбасаду Израела у Београду и безбједносној ситуацији у Србији и Републици Српској, Ћеранић је рекао да је опасност присутна, али да грађани немају разлога за страх и да морају да имају повјерења у МУП Српске и Управу за борбу против тероризма и екстремизма у којој дјелује обучен и стручан кадар.