latinica  ћирилица
30/06/2024 |  08:26 ⇒ 10:26 | Аутор: СРНА

Дугин: Ако Русија побиједи у Украјини, Србија и Српска ће престатати да буду мете Запада

Руски филозоф и геополитички аналитичар Александар Дугин изјавио је да ће, ако Русија побиједи у Украјини, Србија и Република Српска престати да буду мете колективног Запада.
Александар Дугин (Фото: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV) -
Александар Дугин (Фото: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV)

- Ако побједимо, Запад ће престати да се понаша према Србији као сад. И посљедично, у односу на Косово и Метохију, и у односу на саму позицију Србије и Републике Српске, биће веома озбиљних промјена - рекао је Дугин за Вечерње новости.

Он је нагласио да судбина човјечанства непосредно зависи од тога да ли Русија побиједити у Украјини или "још некако".

- Стога, ако буде "још некако", онда нико неће преостати. Али зато, ако побиједимо у Украјини, онда ће то имати веома велики утицај на сву европску политику - рекао је Дугин.

Он је навео да ће у Источној Европи бити преиспитан однос снага, јер ће Русија бити сасвим друга држава - пуновриједна велесила, од чијих одлука и позиције ће зависити европска и свјетска политика.

То, истиче, значи да ће Русија имати снаге, могућности, ауторитета и утицаја да помаже "братским српским пријатељима више и дјелотворније него сад".

Према његовим ријечима, у овим тренуцима се балансира на ивици великог рата и нејасно је шта од њега дијели, а могао би да почне у сваком тренутку, али га Русија свакако неће започети.

Он сматра да су избори у Америци пресудни за даљу судбину свијета и да ће вјероватноћа великог рата порасти до критичне тачке, ако демократе побиједе на америчким предсједничким изборима.

Дугин сматра да је Доналд Трамп не бољи, него принципијелно другачији, да је реалиста и прагматичар, и ако искрсне питање унишптења човјечанства, почеће да вага цијену таквог чина.

- Будући да није фанатик или безумник, очито ће израчунати да је боље цјенкати се, постићи некакав договор - рекао је Дугин.

Руски филозоф је појаснио како схвата да Србија покушава да се искобеља, као што то, на примјер, чине Мађарска и Турска, које настоје да не улазе у сукобе и да се не прикључују ниједном табору.

- Али ако дође до општег братоубилаштва, мислим да ће погодити све, па и Европу. Можда ће се тај рат, као грађански, проширити и на саму Америку - закључио је Дугин.