latinica  ћирилица
29/06/2024 |  19:05 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Документ о мирном раздруживању у складу са Дејтоном и Уставом (ВИДЕО)

За договор, никад спремној власти Федерације БиХ, у наредим седмицама из Републике Српске биће понуђен Документ о мирном раздруживању БиХ.
Дејтонски споразум - Фото: РТРС
Дејтонски споразумФото: РТРС

Предсједник Републике Српске Милорад Додик у интервјуу за Спутњик потврдио је да је документ завршен и да ће институције Српске, Влада и Народна скупштина, инсистирати да се власти Федерације изјасне.

Додик каже да приједлог нестанка Републике Српске није опција и пита да ли из другог ентитета нуде бар нека рјешења, осим што мешетарећи са појединим амбасадорима, разграђују Српску и стварају правну несигурност.

Примјер је, каже, и узурпација верификованих изборних резултата, након двогодишњег мандата делегата у Дому народа БиХ.

Дејтонски мировни споразум је у рушевинама захваљујући странцима, а уз асистенцију бошњачких политика, наводи Додик. Каже да Српској не преостаје ништа осим да своје интересе брани на политички миран начин. Документ о мирном раздруживању одговор је на немогућност нормалног функционисања БиХ, истиче предсједник Републике Српске.

- Докумнет преферира да се политички раздружи БиХ и да се формирају двије независне политичке и територијалне заједнице и цјелине које ће живјети и функционисати у складу са споразумом насталим на бази тога. Одређене функције које сада постоје, граница и неке друге, требало би да функционишу три до пет година, а у међувремену да се уреде односи како би то најбоље функционисало у корист и људи и роба тако да не буде неких посебних застоја те врсте - појаснио је Додик.

Да приједлог јесте у складу са Уставом БиХ и Дејтонским мировним споразумом, тврди професор међународних односа и министар у Влади Српске Жељко Будимир, напомињући да су бошњачке политике, урушавањем надлежности Српске, испровоцирале овакав одговор из Српске.

- Најважније је да је у складу са Дејтоном. Република Српска је страна потписница тог споразума, то значи, ако сте могли закључити као страна, можете да нудите и овакав споразум - каже Будимир.

Документ о мирном раздруживању БиХ најприје ће на анализу политичких субјеката у Српској. У ДЕМОС-у кажу да постоји основ за иницијативу.

- Добро је да документ има уставни основ. Дејтонски мировни споразум дозвољава овакву иницијативу - каже предсједник ДЕМОС-а Недељко Чубриловић.

Предсједник Српске истиче да ће Српска питање раздруживања упорно враћати на политичку сцену. Истиче да домаћа и међународна јавност треба да схвати да је БиХ промашен пројекат у којем су, по налогу западних моћника, спремни да газе и властите одлуке да би Српску бацили на кољена и довели поданичку власт. Примјер је, каже, пети делегат у Дому народа БиХ …

- То је очигледна политичка отимачина која има за циљ да покуша дизајнирати органе власти БиХ, уводећи локалне издајнике и њихове полтроне из ПДП-а и других опозиционих политичких партија. Неће бити једноставно како траже - каже Додик.

И неће, јер то што раде јесте безакоње, јер се изборни резултати утврђују након што се исцрпе правни лијекови, објашњавају стручњаци. Изборни закон је јасно прописао случајеве накнадне додјеле мандата, али не изненађује да је то Уставни суд БиХ, као ментор већине бх. криза, пренебрегао.

- Ово стварно отвара Пандорину кутију и оставља простора за различита тумачења, па чак и могућности преиспитивања валидности различитих одлука насталих уз учешће делегата који је добио мандат на правни начин - каже Дејан Пилиповић са бањалучког Правног факултета.

Протекторат и присила на послушност, одлике су и судског процеса против предсједника Српске и в.д. директора Службеног гласника Милоша Лукића. Додик у интервјуу за Спутњик даје за право бојазни од посљедица од осуђујуће пресуде, коју је исказао предсједник Србије Александар Вучић. Понашаће се, каже, у складу са реаговањем народа, јер ако народ не повије леђа, борба против разградње Српске има смисла.