latinica  ћирилица
29/06/2024 |  15:41 ⇒ 19:35 | Аутор: СРНА

Жупљанин: Стручњаци дужи период упозоравају на могућност појаве тероризма

Декан Факултета за безбједност и заштиту Независног универзитета Бањалука Слободан Жупљанин изјавио је да стручњаци дужи период упозоравају на могућност појаве тероризма, попут данашњег у Београду, нагласивши да све безбједносне структуре и у Србији, али и у Републици Српској морају бити подигнуте на највиши степен опреза.
Слободан Жупљанин - Фото: РТРС
Слободан ЖупљанинФото: РТРС

Жупљанин је појаснио да се посебно упозорава на веома опасно дјеловање вехабијских покрета који су базирани на подручју БиХ, а своје активности и дјелатности обављају и на другим територијама, те оцијенио да је погодан глобални тренутак за такве активности.

- Догађаји који су актуелни у области Појаса Газе, сукоб Израела и Палестине, генерално сукоби у Украјини, све то покушава да се пренесе на просторе изван тога, јер је очито да они који су закували не могу да их доврше и не могу да их држе под контролом. Прије свега, мислим на САД, НАТО пакт и Израел - рекао је Жупљанин.

Он је истакао да су Србија и српски народ и у Републици Српској сада мета јер су једини у региону остали као слободољубиви народ, који се залаже да се проблеми рјешавају мирним путем.

Жупљанин сматра да због свега све безбједносне структуре, агенције, али и сви грађани морају имати појачану безбједност и на самозаштити и благовременом обавјештавању релевантних безбједносних структура.

Према његовим ријечима, тероризам и терористичко дјело је веома тешко предуприједити и неће се бити лако борити с тим.

- С друге стране ресурси којима располажу безбједносне структуре у Србији, а рекао бих и безбједносне структуре у Републици Српској морају бити подигнуте на највећи могући степен опреза како би се предуприједило свако слично дјеловање. Да ће таквих покушаја бити, сигурно ће их бити и у будућности - закључио је Жупљанин.

Припадник Жандармерије чији су иницијали М.Ј. /34/ рањен је данас самостријелом у врат испред Амбасаде Израела у Београду, након чега је у самоодбрани употријебио оружје и савладао нападача, који је од посљедица рањавања преминуо.

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је напад испред амбасаде Израела у Београду терористички чин против државе Србије, а нападач је особа која је одраније позната службама безбједности због повезаности са вехабијским покретом.