latinica  ћирилица
29/06/2024 |  14:29 ⇒ 16:08 | Аутор: РТРС

Вулин: Српска војска је оно што чини српску државу (ФОТО)

Изасланик предсједника Републике Србије потпредсједник Владе Србије Александар Вулин присуствовао је у селу Гостиље "24. Видовданском скупу", сусрету ветерана 63. падобранске бригаде, која ове године обиљежава 80 година од настанка.
Александар Вулин - Фото: РТРС
Александар ВулинФото: РТРС

У име предсједника Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића Вулин је падобранцима честитао празник поручивши им да је српска војска оно што чини српску државу а да је 63. падобранска бригада непобедива јединица.

- Сви велики народи, а српски народ је велики народ, створени су и опстали на великом миту, српски народ на косовском. Замислите да га нема да ли бисмо били овакви какви јесмо, да ли бисмо претрајали вијекове ропства, истребљења и ратова. Све велике војске, а српска војска је велика војска, почивају на миту о непобједивој војсци, о непобједивој јединици. Дио тог мита о непобједивој војсци и непобједивој јединици је 63. падобранска. И да ли бисмо били данас онакви какви јесмо да није било те легенде и тог тврдоглавог увјерења да смо бољи и јачи од најбољих и најјачих. Можда само јачих, а не и бољих - рекао је Вулин.

Александар Вулин (Фото: Уступљена фотографија)

Вулин је истакао да је поносан што данас стоји испред строја падобранских ветерана "јер овај строј није строј људи који ће само да се сјећају и причају шта је некада било, већ строј људи који знају да им је ту мјесто и да будућност пред нама не може да се испише, а да нема и њих, да нема баш тог строја. Док вас гледам, док гледам вашу дјецу, док осјећам искрену бол за онима који нису овдје и који никада неће бити овдје, осјећам и бескрајан понос што јединица постоји, а хтјели су да је нема - рекао је Вулин.

Потпредсједник српске владе је нагласио да НАТО агресија на Србију 1999. године није нестала и није престала, да се наставља.

- Трајала је и траје. Покушали су да убију и 63. падобранску онако како нису успјели да је убију за вријеме НАТО агресије. Да вас умање, да вас унизе, да вас понизе, да вас спусте на ранг батаљона. Од вас сам чуо и научио - увијек бригада, никад батаљон. И када смо, на иницијативу Министарства одбране, а по наређењу предсједника Србије, вратили 63. тамо гдје јој је мјесто, у ранг бригаде, показали смо да се са агресијом не миримо, да ћемо се борити до краја, и да српска војска јесте оно што чини српску државу. Однос према 63. је однос према српској држави и српској слободи. Зато су вас спуштали, да нестанете, да тихо умрете, да вас забораве. А на кога би се онда будући војници ослањали да нема сјећања на вас? На кога би се ослањали, на кога би жељели да личе да нема овог строја и да нема вас? Могу да нас хапсе, смјењују, затварају, могу да нас стављају под санкције, али из овог строја не могу да нас избаце. Не могу да нас помјере докле год овај строј хоће да будемо у њему - поручио је Вулин.