latinica  ћирилица
29/06/2024 |  13:47 ⇒ 13:51 | Аутор: СРНА

Дан Новоградске бригаде: Очување Републике Српске света дужност

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић рекао је на обиљежавању Дана Новоградске бригаде да је ова јединица дала немјерљив допринос у одбрани Републике Српске чије очување је данас света дужност.
Парастос у Храму Свете Тројице у Новом Граду - Фото: СРНА
Парастос у Храму Свете Тројице у Новом ГрадуФото: СРНА

- Нашој дјеци смо обезбиједили слободу и молимо се да мир вјечно траје, а мира нема без слободе, без Републике Српске. Ми желимо да наша дјеца буду јунаци, али не на бојном пољу већ у науци, култури, спорту - поручио је Остојић.

Ратни командант Бригаде Ранко Дабић рекао је да је 29. јуна 1992. године формиран први батаљон који је упућен на Суву међу.

- До септембра је бригада, која је на почетка била лака, имала шест батаљона и постала пјешадијска бригада - навео је Дабић.

Он је рекао да током минулог рата Новоградска бригада никад није била комплетна у својој општини с обзиром на то да су по потреби јединице упућиване на друга ратишта у Српској.

Предсједник Борачке организације општине Нови Град Маринко Гачић рекао је да је Новоградска бригада формирана од јединица Територијалне одбране 29. јуна 1992. године, са примарним задатком да заштити становништво ове општине и одбрани западне границе Републике Српске.

- За допринос у одбрани западних граница Републике Српске Бригада је одликована Орденом Немањића - рекао је Гачић.

Начелник општине Мирослав Дрљача рекао је да су и прије 32 године били тешки и изазовни дани, али и да су у овом времену пред Републиком Српском бројни изазови.

- Ми се боримо против притисака и подржавамо наше институције у очувању Републике Српске - рекао је Дрљача.

Кроз редове Новоградске бригаде у минулом рату прошла су 8.263 борца, а од 338 бораца са подручја ове општине, који су животе дали за Српску, њих 248 погинуло је у редовима Бригаде, а 989 је рањено.

Обиљежавање Дана бригаде почело је полагањем вијенаца и прислуживањем свијећа код спомен-плоче у Коп центру у Блатни, гдје је и формирана Бригада.

Парастос у Храму Свете Тројице служио је свештеник Александар Бјеличић.