latinica  ћирилица
29/06/2024 |  12:54 ⇒ 12:57 | Аутор: РТРС

"Није реално да ЦИК БиХ врши жријебање за петог делегата у Клубу Срба у Дому народа парламента БиХ"

Није реално да Централна изборна комисија БиХ врши жријебање за петог делегата у Клубу Срба у Дому народа парламента БиХ јер за то постоји Народна скупштина Републике Српске, , изјавио је професор међународних односа Жељко Будимир.
Дом народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине - Фото: РТРС
Дом народа Парламентарне скупштине Босне и ХерцеговинеФото: РТРС

- То нема никакве везе. Зашто постоји Народна скупштина, због чега нам треба парламентарна демократија ако ћемо куглицама да извлачимо ко ће да буде представник у Дому народа? Све то представља крах, не демократије, него здравог разума - рекао је Будимир.

Говорећи о блокади Дома народа од Бошњака због Приједлога закона о Уставном суду БиХ, Будимир је оцијенио да је то модел њихове политике и да им уопште није стало до европског пута.

- Модел те политике јесте да блокирају институције на нивоу БиХ кад год треба да се деси неки споразум. Бошњаци у Дому народа не желе да се донесе ниједан закон који би био у складу са уставом. То је модел понашања. Када им треба, Бошњаци користе притисак са Запада, из Брисела, Вашингтона и Лондона, како би био извршен притисак и била окривљена Република Српска, док ће институције на нивоу БиХ радити само када њима то одговара - истакао је Будимир.

Будимир је оцијенио да се "Бошњаци понашају као апсолутни господари у БиХ".

- И све ће само ескалирати у томе правцу. Неће се ту пружити рука у којој ми треба да се разумијемо. Њих не интересују ни помирење ни било шта друго - поручио је Будимир.