latinica  ћирилица
29/06/2024 |  12:28 ⇒ 12:34 | Аутор: РТРС

Будимир: У документу о раздруживању није тражено ништа мимо Дејтона

У документу о мирном раздруживању са ФБиХ ништа није тражено мимо онога што се налази у Дејтонском мировном споразуму, изјавио је професор међународног права Жељко Будимир.
Жељко Будимир (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bg) -
Жељко Будимир (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bg)

Будимир је напоменуо да "у овим тешким околностима Српска нуди Влади ФБиХ да се политички изађе из ове кризе".

- Ако нас сваки дан нападате и сваки дан покушавате да урушите надлежности Српске самим тим и институције и стабилност у Српској, па шта можете да очекујете. Српска само може да тражи да на један политички и правни начин изађе из ове заједнице која сваки дан потврђује да Српској не жели добро. Тако да оно што се налази у споразуму је у складу са Дејтонским мировним споразумом и то је оно што треба истицати. Нисмо тражили ништа што је изван тога - нагласио је Будимир.

Будимир је поручио да је "Српска страна потписница тог споразума, што значи да ако је могла да га закључи као страна, може да понуди и овакав споразум".

- Видјећемо како ће на то реаговати политичко Сарајево. Међутим та касабска политика до сада није показала разумијевања ни за шта тако да не треба ту имати велика очекивања, али наше је да радимо - рекао је Будимир.