latinica  ћирилица
29/06/2024 |  11:10 ⇒ 11:11 | Аутор: СРНА

Вујичић: Бошњаци навикли на колонијално подаништво и политику

Бошњаци желе да странци управљају БиХ, навикли су на такву врсту колонијалног подаништва и политике, што није својствено Републици Српској нити ће икада бити, изјавио је посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мирослав Вујичић.
Мирослав Вујичић - Фото: СРНА
Мирослав ВујичићФото: СРНА

Коментаришући блокаду Бошњака у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, Вујичић је истакао да се више пута показало да бошњачки политичари не желе да БиХ функционише нормално и у складу са дејтонским принципима.

Према његовим ријечима, често је та прича била "изврнута", а Република Српска и њени политичари оптужени за то, што није истина.

- Ова блокада рада Дома народа потврђује нам ту причу - да Бошњаци не желе да доносе одлуке, а такође су више пута показали да немају ни храбрости, ни воље, ни снаге да их доносе већ желе да умјесто њих БиХ управљају странци - истакао је Вујичић за Срну.

Он је навео да је циљ политичара из Републике Српске да се народи у БиХ договарају о функционисању земље и да преузму одговорност за управљање, за разлику од Бошњака који желе да умјесто њих земљом влада или Кристијан Шмит или амерички амбасадор Мајкл Марфи.

- То је један поданички и колонијални однос, мени несхватљив - закључио је Вујичић.

Клуб Бошњака од марта блокира Дом народа Парламентарне скупштине БиХ због Приједлога закона о Уставном суду БиХ делегата Желимира Нешковића о којем би требало да се расправља по хитном поступку.

Према овом приједлогу, Представнички дом Парламента Федерације БиХ би бирао шест судија, а Народна скупштина Републике Српске три, те да из сваког од конститутивних народа може бити изабрано највише троје судија.

Предсједавајући Дома народа Парламентране скупштине БиХ Драган Човић и у четвртак, 27. јуна, закључио је сједницу због недостатка кворума након што је Клуб Бошњака донио одлуку да не присуствује њеном наставку.