latinica  ћирилица
28/06/2024 |  18:14 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

Требињским винарима престижна награда у Лондону (ВИДЕО)

Стигла је нова потврда квалитета за вино из Херцеговине, и то аутохтoну сорту жилавку. Ово вино из Подрума породице Бојанић, из Требиња, на престижном свјетском оцјењивању вина "Decanter World Wine", које је одржано у Лондону, међу 18.000 вина освојило је бронзану медаљу.
Вино - Фото: РТРС
ВиноФото: РТРС

Вино жилавка је међу три најбоља у свијету, по одлуци еминентних енолога и сомелијера са најпрестижније свјетске смотре вина. Стево је са братом Димитријем, од грожђа из властитог винограда, направио ово врхунско пиће. Каже да су били увјерени у квалитет, и на оцјењивање су послали само жилавку.

- Освојило их је високом минералоношћу, нотама зелен јабуке, и ловора. Нисмо ни говорили ни оцу ни никоме, само кад је дошла награда - прича Стево Бојанић, власник Винарије "Бојанић".

Бојанићи су наставили породичну традицију винара и виноградара дужу од вијека. Имају властити виноград на око 2 хектара у родним Придворцима. Планирају проширење насада и капацитета, и то аутохтоним сортама вранцем и жилавком. Производе пет врста вина, које пласирају на домаће и тржите земаља региона.

- Наш прадјед је имао виноград овдје у Проидворцима, то је породична традиција, велика љубав труд рад и одрицање - додао је Стево Бојанић.

Незаобилазна су тачка за туристе из цијелог свијета, који обиђу насаде лозе и подрум како би пробали врхунска вина и сазнали понешто о њиховој производњи. Свака посјета употпуњена је и домаћим специјалитетима, пршутом, сиром и маслинама, па им се посјетиоци са свих меридијана радо враћају.