latinica  ћирилица
29/06/2024 |  20:07 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Требињу недостају сезонски радници (ВИДЕО)

Љетња сезона увелико је почела, а са њом и вријеме сезонских послова. Конобари, кувари и шанкери тренутно су најтраженији радници на југу Српске. Одлазак радника у Хрватску и Црну Гору, сваке године ствара проблеме требињским угоститељима.
Конобар - Фото: РТРС
КонобарФото: РТРС

Као што се могло и очекивати, и ове године највећа потражња је за сезонским радницима у угоститељском сектору. Још од априла, требињски угоститељи траже раднике, нарочито конобаре.

Бранка Илић, директор хотела у Требињу, каже да је акценат на сталном радном односу, али када почне сезона потребно је и више  сезонских радника, првенствено конобара. Напомиње, да би било пожељно када би било више заинтересованих за сезонски рад у кухињи.

За сезонски посао приоритет је боља плата и што бољи услови за рад, што свакако Дубровачка ривијера и нуди. Сара Секуловић из Требиња, због примамљивије понуде, већ другу сезону ради у Дубровнику.

- Људи долазе са свих страна, задовољни су и враћају се годинама. Док чекам да се запослим у струци, ово ми је добродошло да више зарадим - рекла је Сара Секуловић, сезонски радник.

Међутим, има и оних који сезону ипак одлуче да одраде у свом граду. Прије пар дана двадесетдвогодишња Тамара Михојевић почела је да ради у требињском ресторану, као сезонац. Условима и платом је задовољна.

- С обзиром на то, да сам планирала да радим само два мјесеца, услови су одлични, захваљујући особљу, газди и свима осталима - каже Тамара.

Требиње цјеновно не може да за сезонце парира условима које има Дубровник, али нуди друге бенефите за остале раднике.

Југослав Деретић, власник ресторана, каже да су настојали да радницима дају сталне уговоре о запослењу у зимском периоду када је знатно мањи капацитет пословања.

Пред сезону странице огласа и друштвене мреже преплављене су огласима угоститеља. Услов да би се радници задржали, сматрају угоститељи, је сигуран посао, нормални услови за рад и пристојне плате.