latinica  ћирилица
27/06/2024 |  19:14 ⇒ 20:40 | Аутор: РТРС

Воћари задовољни бербом раних сорти (ВИДЕО)

Воћари ове године имају разлога да буду задовољни. Берба раних сорти указује на добар квалитет.
Брескве - Фото: РТРС
БресквеФото: РТРС

Посебан разлог за задовољство имају произвођачи брескве. Род је ове године на многим парцелама максималан. Воћари задовољни и цијеном.

- Цијене су на зеленој пијаци око 2,5 до три КМ по килограму, тако да је то солидна цијена за ову годину с обзиром да је већи род - каже воћар Велибор Рајковић из Требиња.

Ове године воћари нису имали проблема са касним мразом. Већу штету претрпјели су прољетос од високе температуре када је воће било у фази цвјетања. Због тога је ове године род крушке знатно умањен, али оно што је преостало за бербу гарантује добит при тренутним цијенама на тржишту.

- За разлику од прошлих година, стање је доста добро. Засади су здрави и добре родности, тако да очекујемо ове године доста добар род - каже Младен Марјановић,  предсједник Удружења воћара Приједор.

И за најзаступљенију воћну врсту јабуку година је доста добра, иако је род мањи од очекиваног. Воћари су се успјешно изборили са примарним инфекцијама на воћкама.

- Завршене су примарне инфекције, али су стално присутне секундарне и наши воћари треба да поведу рачуна када је у питању заштита од ових патогена - савјетује Дражен Чекић из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Подручна јединица Градишка.

У досадашњем току сезоне воћари нису имали већих проблема са градоносним падавинама захваљујући благовременим дејствима Противградне превентиве Републике Српске, али и значајној подршци Министарства пољопривреде у набавци противградних мрежа за воћњаке у оквиру капиталних инвестиција.