latinica  ћирилица
29/06/2024 |  19:55 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Строжа контрола хране због врућина (ВИДЕО)

Због високих температура ваздуха храна је подложнија кварењу. Због тога су појачане и инспекцијске контроле исправности меса, млијечних производа, сладоледа, колача.
Месо - Фото: РТРС
МесоФото: РТРС

Угоститељи морају да воде рачуна на који начин складиште и чувају храну. За субјекте који не поштују прописе казне су од 2.000 до 10.000 марака. Наша екипа била је са инпекторима на терену и провјерила какво је стање у Бањалуци.

Инспектори током контроле детаљно провјеравају све из своје надлежности - од начина складиштења хране до исправности. Наша екипа је присуствовала таквој контроли у једном угоститељском објекту у Бањалуци. Тест контроле су прошли, али инспектори кажу, било је и случајева гдје нису били добри резултати.

- Појачана је контрола, посебно на лако кварњиве производе, а такође и на брзу храну. Она се посебно контролише у љетном периоду, јер је склона кварењу - каже Драган Столић, градски инспектор за храну.

Високе температуре узокују ширење бактеријских инфекција што изазива посљедице које могу бити кобне по живот. Због тога продавци морају строго да воде рачуна на који начин продају робу, поготову ону лако кварљиву.

Храна мора бити правилно декларисана, скадиштена са роковима трајања. Мора да испуњава санитарно техничке услове, као и хигијенске. Казна за непридржавање ових прописа је 2.000 КМ, а ако дође до судског процеса и до 10.000 КМ.

Појачане су контроле и на градским тржницама. Драгана Ћејић сваки дан продаје свјеже месо, а услове чувања и исправност хране, како каже, инпсекција редовно контролише.

- Ових дана, свако јутро ветеринарски инспектор прегледа месо и контролише прије излагања - наводи она.

Фрижидери и расхладни уређаји морају се строго дезинфиковати. Радници у производњи морају да раде у опреми, а обавезне су капе и уредна одјећа, дезинфикује се и простор у којем се све обавља. У наредним мјесецима појачане су контроле у цијелој Српској.

- Ми јако ријетко затичемо храну која није безбједна за употребу, али наилазимо на ситније неправилности које за посљедицу моги имати неправилност хране - каже Душанка Николић, портпаролка Инспектората Републике Српске.

Да је залогај здравствено неисправан - тешко је утврдити без лабораторијске анализе, али одређене назнаке могу се препознати по мирису и изгледу. Зато су основне препоруке: хигијена, хлађење и конзумирање свјеже припремљених порција.