latinica  ћирилица
28/06/2024 |  15:51 ⇒ 15:57 | Аутор: РТРС

Миличевић: СДС тражи од ЦИК-а иста права која имају друге странке

Милан Миличевић, предсједник СДС-а, рекао је да је ЦИК данас на сједници усагласио одлуку Уставног суда БиХ.
Милан Миличевић - Фото: Уступљена фотографија
Милан МиличевићФото: Уступљена фотографија

- Ово је и политичка и морална побједа СДС. Ипак, у овом моменту ово не значи ништа, док у моралном политичком смислу значи, јер је СДС све вријеме био у праву и сасвим сигурни смо у то да упорношћу и користећи све правне лијекове идемо ка свом циљу - казао је Миличевић.

Српска демократска странка након одлуке Уставног суда БиХ тражи од ЦИК-а БиХ иста права која имају сви политички субјекти за предстојеће локалне изборе.

СДС, између осталог, тражи да имају чланове бирачких одбора јер су парламентарна странка, док "СДС- Воља народа" то није.

Према његовим ријечима, одлука Уставног суда БиХ је генерално добра за сву политичку јавност и све политичке субјекте у Српској.

- Ово уводи у практично један нови приступ. Било који орган власти нема више морално и људско право да одређује ко је погодан, а ко није, већ да узима чињенице у обзир. СДС се налази на пола пута, јер је ово привремена мјера, али не постоје привремени избори. Сви кандидати на листама су у у овом тренутку, на данашњи дан, кандидати на листама "СДС - Воља народа" пошто сви рокови истичу за овјеравање листа. Сад је питање да ли ће СДС моћи наступати на изборима и да ли ће имати право да има чланове бирачких одбора и оствари сва своја права, јер "СДС - Воља народа" није парламентарна странка. Пуно је ту питања - навео је Миличевић.

Јовица Радуловић, предсједник Главног одбора СДС-а, истакао је да, иако се ради само о привременој мјери, да одговорно тврди да је овом одлуком доведен легитимитет и кредибилтет наредних локалних избора.