latinica  ћирилица
28/06/2024 |  15:22 ⇒ 17:56 | Аутор: РТРС

У недјељу освештање Храма у Источном Новом Сарајеву (ВИДЕО)

За недјељу 30. јуни планирано је освештање Храма у Источном Новом Сарајеву, посвећеног Светом Варнави Исповједнику Хвостанском и Сарајевском.
Православни крст - Фото: РТРС
Православни крстФото: РТРС

Исповједник Варнава један је од многих канонизованих у Српској православној цркви који су својим дјелом и животом везани за Сарајево.

Присјећајући се његове жртве за православни народ тог краја, Храм је саграђен у насељу Врањеш којем, након дејтонског егзодуса, гравитира око 1.400 домаћинстава. Уз благослов митрополита дабробосанског Хризостома, у недјељу ће и дио моштију Светог Варнаве, који су раније донесени из Беочина у Саборну цркву у Сарајеву, бити пренесени у порту Храма.

- Дио његових светих моштију ће свечано да дођу и да се врате овдје у Сарајево и тиме видимо да оно што Бог твори да је правда достижна и да његов примјер и његова свјетлост ће свијетлити кроз вијекове, биће унесене овдје у наш Храм да се цјеливају, да се народ поклони моштима Светог Варнаве да узме благослов и ово ће бити историјски догађај за Источно Сарајево и Сарајево уопште - рекао је јереј Бошко Тошовић, старјешина храма Светог Варнаве Исповједника.