latinica  ћирилица
28/06/2024 |  14:34 ⇒ 14:46 | Аутор: РТРС

Уставни суд БиХ: Са забринутошћу пратимо непримјерене изјаве и притиске које врше на нас

Са забринутошћу пратимо непримјерене изјаве и нове притиске који се врше на Уставни суд БиХ у вези с недавним, наводно неуставним, избором судије Уставног суда БиХ, стоји у саопштењну ове институције, а поводом изјава, које се у јавности могу чути у вези с мишљењем Венецијанске комисије, донесеним на захтјев члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

- Уставни суд већ дуго упозорава јавност да се неизбором судија из Републике Српске, а донедавно и из Федерације Босне и Херцеговине, врши непримјерен и неприхватљив притисак на ову институцију с циљем њеног деградирања и обесмишљавања. Упркос томе, Уставни суд предузима све што је у његовој моћи да обавља своје функције колико је могуће ефикасније и да, штитећи Устав Босне и Херцеговине, осигура владавину права и заштити људска права и слободе свих грађана БиХ - наводи се у саопштењу Уставног суда БиХ.

Наводе да је ФБиХ недавно, у складу с Уставом БиХ, изабрала новог судију који је већ преузео дужност.

- Најновије мишљење Венецијанске комисије у вези са захтјевом члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића, у којем се дају препоруке за будући избор судија, не може да се тумачи као став Венецијанске комисије о "неуставности" овог посљедњег избора. Избор је извршен у складу с Уставом БиХ, а евентуална даљња разрада критеријума за будуће изборе је питање о којем не одлучује Уставни суд - истичу у саопштењу.

Оваква врста притиска уз већ постојеће – неизбор судија који недостају и финансијски притисци, наводе, има циљ да наруши интегритет и ауторитет Уставног суда БиХ.

- Зато позивамо јавност, политичаре, аналитичаре и све остале који непримјереним изјавама доприносе оваквим нападима на Уставни суд да се суздрже и бар на тај начин дају свој допринос настојањима суда да, и у тешким околностима у којима је присиљен да дјелује, очува ефикасност и интегритет ове институције - додаје се у саопштењу.