latinica  ћирилица
28/06/2024 |  13:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучевић: Видовдан је угаони камен српске културе и националног идентитета

Предсједник Владе Србије Милош Вучевић изјавио је данас у Крушевцу, на централној манифестацији обележавања националног празника Видовдан и 635. годишњице Боја на Косову, да је Видовдан угаони камен српске културе и националног идентитета, али и подсјетник на кључне тренутке и искушења кроз које су као народ прошли у историји.
Милош Вучевић у Крушевцу (Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић) -
Милош Вучевић у Крушевцу (Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић)

- И из царског града Крушевца, на Видовдан, желим да поручим да Влада Србије заједно са предсједником и врховним командантном (Александром Вучићем) наставља одлучну борбу за очување државних националних и народних интереса, за опстанак КиМ и прије свега за опстанак Срба на КиМ - истакао је Вучевић.

Он је рекао да су са правом данас у царском граду, Крушевцу, на обиљежавању једног од најважних датума у историји Србије и српског рода, Видовдану.

- Овај дан обиљежавамо 635 година. И наравно поставља се питање зашто је то тако или како је то могуће да један празник, један датум, један народ обиљежава више од шест вијекова. Видовдан је дан, када се преплићу прошлост, садашњост и будућност - рекао је Вучевић.

Он је истакао да судбоносни 28. јун није само датум у неком календару, већ моменат који симболизује отпорност, пожртвованост и оно све што је добро у нама.

- Видовдан је јавна исповијест колективног сјећања које опомиње и буди, храбри и бодри, кријепи и учи. Видовдан је и то да запамтимо дан када смо побиједили, а не изгубили. На овај дан сјећамо се многобројних мученика који су пали за отаџбину, род и вјеру, прије Косова, на Косову и послије Косова.

Међу њима на првом мјесту свети кнез Лазар који се 1389. године прије приволио небеском него пролазном земаљском царству. Лазар је донио одлуку да се бори знајући да су све околности против њега, што оличава дух Видовдана. А то је бирање части умјесто потчињавања неправди, јачем и снажнијем. То је оно што ниске душе утамничене ропским ланцима нити могу да схвате, нити да разумију - нагласио је Вучевић.

Премијер је истакао да је тај колосални бој дубоко урезан у националну свијест, подсјећајући нас на високу цијену слободе.

Вучевић је подсјетио да је свака генерација имала свој видовдански испит.

- Кроз наш рад морамо осигурати да пламен слободе настави да гори за будуће генерације да живи, ради и гради се Србија - рекао је Вучевић и нагласио да је Видовдан завјет за непрекидну борбу за слободу која је одредила српску историју.

Подсјетио је да се Србија током вијекова суочавала са бројним изазовима и недаћама.

- Борили смо се за нашу независност против разних освајача и бранили наше право да самостално уређујемо свој дом и ту никада и ни по којој цијену нисмо правили компромисе - рекао је он.

Он је поручио да се наставља одлучна борба за очување државних националних и народних интереса, за опстанак КиМ и пре свега за опстанак Срба на КиМ.

Вучевић је додао да наша снага лежи у прецима, али пре свега у потомцима - у нашем народу и уједињеној Србији која никада не смије да се дијели.

- Нека жртва кнеза мученика и осталих косовских јунака који су прије 635 година пали на Косову за крст часни и слободу златну, буду снага и сила на основу којих ћемо доносити наше одлуке - казао је премијер.

Он је додао да су наши преци падали славно да бисмо ми данас били сложни и уједињени око Србије.

-Гледајмо у будућност и нове изазове, са истом видовданском храброшћу и одлучношћу која је увијек водила наш народ. Будмо као један, радни и вриједни, мудри и предани, и чекајмо дан васкрса и славе а свануће нова зора. Живјела Србија - поручио је премијер.

Поводом обиљежавања Видовдана у Крушевцу се одржава централна државна манифестација, сједница Владе Србије и приказ наоружања и војне опреме.