latinica  ћирилица
28/06/2024 |  12:36 ⇒ 12:41 | Аутор: РТРС

Амбасада Србије у Руској Федерацији: Поносни смо на хероје Косовске битке

Срби данас славе Видовдан, један од главних народних празника. Одају почаст сећању на све јунаке Косовске битке против османских освајача, сећају се свих оних који су дали своје животе за одбрану Отаџбине, пише Руска газета.
Руска газета (фото: rg.ru - screenshot) -
Руска газета (фото: rg.ru - screenshot)

Српски народ је вјековима поистовјећивао Видовдан са слободом, отпором странцима, васпитањем родољубља, чојства и јунаштва. рекли су за Руска газета из Удружења Срба у Русији.

- Ми, Срби смо, на данашњи дан 635 године (1389.годне) борили се против најезде агресивне, огромне и моћне турске војске да би спријечили Османлије да освоје нашу земљу и Европу опирући се до данас, знајући да је само слобода непроцјењива - истакли су.

Запослени у дипломатској мисији Србије, на челу са амбасадором Момчилом Бабићем, присуствовали су парастосу у цркви Петра и Павла на Јаузи порти, на чијем крају су поручили: "Косовски јунаци – немамо заборавио те никада нећемо заборавити Поносни смо на тебе и увијек ћемо бити поносни на тебе!"

Након парастоса, испред Амбасаде Србије у Москви откривена је спомен-плоча у знак сећања на видовданске хероје и као упутство будућим генерацијама како се овај славни народ кроз историју супротстављао насиљу, борио за слободу, и наставља да са поносно брани своје националне интересе до данас.