latinica  ћирилица
28/06/2024 |  12:27 ⇒ 13:29 | Аутор: Агенције

Централна манифестација поводом Видовдана у Крушевцу, одржана свечана сједница Владе (ФОТО)

Поводом обиљежавања Видовдана у Крушевцу се одржава централна државна манифестација, сједница Владе Србије и приказ наоружања и војне опреме.
Крушевац - видовданска литија (Фото: Танјуг/Министарство одбране Србије) -
Крушевац - видовданска литија (Фото: Танјуг/Министарство одбране Србије)

У Градској кући у Крушевцу завршена је свечана сједница Владе Србије одржана поводом обиљежавања националног празника Видовдана и 635. годишњица Боја на Косову.

Поред премијера Милоша Вучевића, сједници су присуствовали сви министри у Влади Србије, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и градоначелник Крушевца Иван Манојловић.

Сједница Владе Србије у Крушевцу (Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић)

Вучевић је, у пратњи министра за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Немање Старовића, положио вијенце на Споменик Косовским јунацима у Крушевцу.

Услиједило је интонирање химне "Боже правде", а потом су вијенце положили и директор БИА Братислав Гашић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Премијер Вучевић је јутрос у Раваници присуствовао парастосу Светом кнезу Лазару и Косовским јунацима, чиме је отпочело обиљежавање Дана сјећања на владавину кнеза Лазара - 28. јун.

Премијер Вучевић и гости су се поклонили испред кивота кнеза Лазара Хребељановића и упалили свијеће. Након тога, присуствовали су литургији коју је служио епископ браничевски Игњатије и свештенсто СПЦ.

Вучевић присуствовао парастосу у Раваници (Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић)

Литургија у манастиру Грачаница;Теодосије: Овдје смо да покажемо вјерност вјери

Неколико стотина верника присуствовало је видовданској литургији у манастиру Грачаница коју је служио архиепископ црногорско-приморски Јоаникије уз саслужење митрополита и епископа СПЦ.

Владика рашко-призренски Теодосије пренио је поздраве патрихарха Порфирија којем је онемогућено да на данашњи празник буде са својим народом.

- Ми данас сабрани овдје треба да покажемо ко смо и за шта смо опредијељени на овом пролазном земаљском животу. Треба да покажемо да ли држимо завјет Исуса Христа. Да ли држимо завјет светог кнеза Лазара. Да покажемо колико смо вјерни нашој вјери православној, нашим светињама. Овдје сам и да пренесем поздраве његове Светости, нашег патријарха који је сваке године са нама и који је у својој бесједи говорио да је ово његов дом. Њему је ове године ускраћено да буде са нама. Они који мисле да ће тиме нешто постићи насупрот томе они показују ко су, шта су и каква је њихова култура - рекао је владика Теодосије.

Литургији су присуствовали представници локалних институција, Канцеларије за КиМ, званичници из централне Србије и региона.

У Србији се данас низом манифестација обиљежава национални празник Видовдан, као и 635. годишњица Боја на Косову, а централна манифестација се одржава у Крушевцу.