latinica  ћирилица
28/06/2024 |  09:28 ⇒ 17:46 | Аутор: РТРС

У Језеру обиљежeна крснa слава ВРС; Српски народ нема дилеме када бира између слободе и ропства (ФОТО/ВИДЕО)

У Цркви Светог великомученика кнеза Лазара у општини Језеро у обиљежен је Видовдан - крсна слава Војске Републике Српске. Поред многобројних окупљених грађана, обиљежавању су присуствовали и званичници Српске.
Додик у Језеру - Фото: РТРС
Додик у ЈезеруФото: РТРС

Срби су увијек поступали најхрабрије - бранили смо на Видовдан слободу, не само српског народа, већ и западне цивилизације, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Додик је навео да српски народ остао досљедан бранећи своје двије српске државе - Србију и Републику Српску.

Да је Видовдан историјски датум, који није случајно изабран да буде дан оваквих окупљања, потврдила је и је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Цвијановићева је свим припадницима ВРС-а, који су бранили нашу слободу, коју данас уживамо, овим путем честитала крсну славу, те се захвалила за жртву коју су сви припадници поднијели.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Командант Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружанох снага БиХ Сретен Милошевић изјавио је данас у Језеру да је Видовдан један од најзначајнихих датума у историји српског народа и темељ колективног идентитета Срба.

- Данас кроз заједничку молитву оживљавамо лик Светога кнеза Лазара, косовских јунака и свих наших мученика. Њихова дјела су поручила да слобода нема цијену и на нама је да то сјећање сачувамо - рекао је Милошевић, те честитао крсну славу ВРС-а.

Генерал-пуковник Гојко Кнежевић навео је да је Видовдан преломни датум у српској историји, почевши од Косовског боја до Сарајевског атентата.

- То су чињенице, не могу се прекројити и то морамо увијек и јасно да поручимо - оцијенио је Кнежевић, те додоа да се Видовдан обиљежава и у националним локацијама батаљона у Приједору, Билећи и Бијељини.

Служена је Света архијерејска литургија и парастос српским војницима погинулим од Косовског боја до данас.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић положили су данас вијенац на спомен-обиљежје погинулим борцима у Језеру.

Замјеник министра одбране у Савјету министара БиХ Александар Гогановић рекао је данас у Језеру да су се на Видовдан десиле судбоносне ствари за српски народ, као и да су на овај дан многи покушали да сломе слободарски дух и понос српског народа што им кроз историју није успјело.

- То неће успјети ни данас онима који то покушавају - рекао је Гогановић.

Идеал слободе је највећа вриједност српског народа, поручио је данас у Језеру предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић.

Остојић је истакао да је читава историја српског народа карактерисана борбом за слободу која је дубоко укорјењена у биће и гене сваког Србина.

Литургији су присуствовали министар унутрашњих псолова Синиша Каран, замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић, начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Гојко Кнежевић и друге званице.

Каран у Језеру

Пуковник Дарко Бијелић, замјеник команданта Трећег пјешадијског Република Српска пука рекао у Јутањем програму да овај пук баштини традицију Војске Републике Српске.

- Овај пук чува и културно историјско насљеђе српског народа - рекао је Бијелић.

Видовдан ће бити обиљежен широм Српске, светим архијерејским литургијама и служењем помена за погинуле српске јунаке од Косовског боја до данашњих дана.

Храм Светог Лазара у Језеру (Фото: РТРС)

Кроз Војску Републике Српске прошло је 210 хиљада бораца, а 23.801 њен припадник положио је живот у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Војска Републике Српске постојала је од 12. маја 1992. године до 1. јануара 2006. године, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ.

Подсјећамо, Епископ бихаћко-петровачки Сергије служио је у порти Храма Светог кнеза Лазара у Језеру вечерњу молитву. Испред спомен-обиљежја служен је парастос палим борцима, те положени вијенци и цвијеће.