latinica  ћирилица
28/06/2024 |  07:34 ⇒ 07:41 | Аутор: sputniknews.com

Обиљежавање Видовдана у Србији: Централна манифестација и свечана сједница Владе у Крушевцу

У Србији се данас низом манифестација обиљежава национални празник Видовдан, као и 635. годишњица Косовског боја, а тим поводом у Крушевцу ће бити одржана централна манифестација и свечана сједница Владе Србије.
Грачаница: Споменик на Газиместану - Фото: СРНА
Грачаница: Споменик на ГазиместануФото: СРНА

Седници Владе, у Градској кући у Крушевцу, претходиће дио централне државне церемоније обиљежавања Дана сјећања на владавину кнеза Лазара - 28. јун, коју ће предводити предсједник Владе Србије Милош Вучевић.

У манастиру Раваница ујутру ће бити одржан парастос Светом кнезу Лазару и Косовским јунацима који ће служити владика Игњатије и свештенство СПЦ, а коме ће присуствовати премијер Милош Вучевић.

Њега ће у манастирској порти дочекати владика браничевски Игњатије и игуманија мати Марија. Гости ће потом отићи да се поклоне испред кивота кнеза Лазара Хребељановића и упале свеће.

Владика браничевски ће служити литургију од 9.00 сати.

Свечана сједница Владе Србије у Крушевцу

У Градској кући у Крушевцу, у 11.20 часова, почеће сједница владе, а у 12.00 сати премијер Вучевић положиће вијенце на Споменик Косовским јунацима.

Премијер ће се затим обратити јавности, а од 12.30 сати предвиђен је обилазак Тактичко - техничког збора, односно приказа наоружања и опреме.

Празник ће, као и сваке године, бити обележена и на Косову и Метохији.
У манастиру Грачаница ће бити завршена вишедневна манифестација обележавања Видовдана.

У порти манастира Грачаница биће служена литургија и обављено сечење Видовданског колача, а биће додијељене и медаље "Мајка девет Југовића".

На Газиместану биће служен парастос, а програм почиње од 9.00 часова.