latinica  ћирилица
27/06/2024 |  18:37 ⇒ 22:46 | Аутор: РТРС

Предузећа угрожена америчким санкцијама настављају правну битку (ВИДЕО)

Нова серија америчких санкција највише штете наноси запосленима у сакционисаним компанијама. Директор Алтернативне телевизије Срђан Кевац каже да је циљ санкција, гашење ове медијске куће. Упркос свему, правну битку настављају, како би сачували радна мјеста. Огласила се и Агенције за банкарство Републике Српске. Њен директор Срђан Шупут истиче да рјешење постоји, али да се о томе одлучује на нивоу БиХ. Каже да Агенција штити стабилност финансијског сектора у Српској.
Тастатура - Фото: РТРС
ТастатураФото: РТРС

Из самопрозване "колијевке демократије" удар на основна људска права. Поред директног нарушавања слободе говора, угрожена је и егзистенција више стотина радника и њихових породица. Директор бањалучке Алтернативне телевизије Срђан Кевац, каже да се настоји на сваки могући законски начин преживјети овај период и да је примарно заштита права и радних мјеста. Истиче да је циљ санкција и више него јасан.

- Ако је и била нека сумња да ли је можда био циљ да се угасимо након првих санкција, сада више не постоји ни један промил те сумње. Зашто? Не знамо, ми нагађамо да некоме сметамо, да смо превише тврди, тврдоглави, да смо превише своји, али демократија и начин на који се она пропагира је у потпуној супротности од онога што се овде дешава - рекао је Срђан Кевац, директор Алтернативне телевизије.

У Агенције за банкарство Републике Српске појашњавају да модалитет за превазилажење посљедица америчких санкција постоји, али на нивоу БиХ. Додаје да се увелико ради на проналаску адекватног одговора на новонасталу ситуацију.

- Република Српска се укључила међународног платном промета СЕПЕ који је један вид другачијег платног промета. Ту нисте везани за СВИФТ. И тај пројекат иде преко Централне банке, али постоји спремност оба ентитета да се ради у том правцу. Постоје одређена рјешења, али је потребна сагласност на нивоу БиХ. Република Српска жели да изађе са одређеним рјешењем по овом питању. Ако други партнери не дају сагласност, онда је циљ јасан, а то је стезање неког обруча према финансијском систему Српске - поручио је Срђан Шупут, директор Агенције за банкарство Републике Српске.

А да се обруч највише стеже око запослених у санкционисаним компанијама, сматра и премијер Радован Вишковић. Штета проузрокована новом серијом санкција већ је немјерљива, а у прилог томе казују и искуства радника који су остали ускраћени за стамбени кредит.

- У тим компанијама углавном раде млади, образовани и стручни људи, највећим дијелом из медија и ИТ сектора, а којима је сада онемогућено рјешавање егзистенцијалних питања, попут подизања стамбених кредита. Санкције те људе и њихове породице доводе у тешку позицију. Ако је циљ САД да иселе становнике са простора БиХ у неке њима занимљивије европске дестинације, онда треба то да нам кажу - рекао је Радован Вишковић, премијер Републике Српске.

- Законом о облигационим односима је дефинисано да, ако сте, потписали уговор о кредиту и ако сте га већ добили, одобрен је, банка ће из тог односа тешко изаћи а да не пласира кредит. Уколико је банка само донијела одлуку о кредиту, ми ћемо морати да видимо интерне акте банке, на који начин су они смјели и могу да обавијесте клијента да одустају од кредита - додао је Шупут.

Нове санкције америчког Министарства финансија директан су удар и на привреду. Из републичких институција наглашавају да се ради проналажењу модалитет за функционисање и наставак пословања санкционисаних компанија.