latinica  ћирилица
27/06/2024 |  18:32 | Аутор: СРНА

Хапшење Срђана Лазовића - наставак терора Приштине над Србима

Хапшење Срђана Лазовића /48/ из Лепосавића наставак је политике терора Приштине који се поново интензивира у данима након дијалога у Бриселу који је погазио приштински премијер Аљбин Курти, наводи Канцеларија за Косово и Метохију.
Канцеларија за КиМ - Фото: РТРС
Канцеларија за КиМФото: РТРС

Подсјетивши да је Лазовић ухапшен због наводних ратних злочина, из Канцеларије су указали на то да је он је у вријеме сукоба био младић за кога Срби у Лепосавићу, гдје живи са породицом и троје дјеце, имају само ријечи хвале.

- Његово привођење само дан након што је Курти одбио дијалог, а двије и по деценије након сукоба, јасно указује на праве и једине политичке мотиве Лазовићевог хапшења, а то је да Приштина створи нову кризу и ескалацију и да настави протјеривање Срба са сјевера, јер Приштину никаква нормализација односа не занима, већ огољени терор и репресија над Србима - оцијенили су у Канцеларији.

У саопштењу се истиче да је Канцеларија ухапшеном Србину одмах обезбиједила бесплатну правну помоћ и обратила се свим међународним мисијама поводом његовог случаја и политички мотивисаног хапшења.

- Нека свима у међународној заједници буде јасно да је Курти тај који генерише нове кризе и тензије на Косову и Метохију и да је за свега неколико дана, уочи и након дијалога, повукао више потеза који директно иду у правцу додатне ескалације ситуације на терену - поручили су из Канцеларије.

Полиција самопроглашеног Косова ухапсила је на административном прелазу Јариње Србина, кога Специјално тужилаштво у Приштини сумњичи за шпијунажу.

Из овог тужилаштва наводе да је Србин чији су иницијали С.В. ухапшен синоћ "због шпијунаже у рејону Митровице" након вишемјесечних истрага Косовске обавјештајне агенције и Управе за борбу против тероризма.

Ухапшеном је након саслушања одређено задржавање до 48 часова.