latinica  ћирилица
27/06/2024 |  17:35 ⇒ 17:36 | Аутор: РТРС

Биста Николе Тесле откривена у Грачаници (ВИДЕО)

У Грачаници је данас откривена биста српског научника и проналазача Николе Тесле, посљедње вајарско дјело Светислава Арсића Басаре.
Никола Тесла - Фото: РТРС
Никола ТеслаФото: РТРС

Биста је откривена под покровитељством Теслине научне фондације из Филаделфије и општине Грачаница.

Предсједница општине Грачаница Љиљана Шубарић рекла је на свечаности да је Тесла "дошао међу своје" и да се ништа не дешава случајно.

- Тесла нам је дошао овдје, дошао је међу свој, Теслин народ - истакла је Шубарићева.

На постољу бисте уклесано је: "Теслином народу, од Теслиног народа", преноси РТС.

Предсједник Теслине фондације у Америци Никола Лончар најавио је да ће након постављања бисте, организација почети формирање Теслиних клубова и на Косову и Метохији посредством којих ће помоћи успостављању контаката овдашње дјеце и омладине са вршњацима у Аустралији, Африци и САД.

Откривању бисте присуствовала је Гордана Арсић Комљеновић, кћерка академика Светислава Арсића Басаре, која је рекла да је веома емотивно доживјела откривање бисте - посљедњег рада њеног оца.

- Желим да захвалим свима који су учествовали у томе да посљедње дјело мог оца, које је завршио малтене пар дана прије смрти, буде баш у Грачаници недалеко од манастира, међу својим људима који херојски издржавају све атаке и мислим да то можемо само ми и нико други, мислим на наш народ - рекла је Комљеновићева.

Иницијативу за постављање спомен бисте Николе Тесле у Грачаници покренула је директор НИЈП "Панорама–Јединство" Рада Комазец прошле године током посјете Фондацији у Америци.