latinica  ћирилица
27/06/2024 |  16:35 | Аутор: СРНА

Рјешити питање ограничења боравка возачима из БиХ у ЕУ

Савјет министара задужио је данас министарства безбједности и иностраних послова да са надлежним тијелима ЕУ предузму активности с циљем изузимања возача из БиХ из уредби о ограничењу боравка на територију ЕУ, које усложњавају обављање превоза и негативно утичу на цјелокупну привреду БиХ.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Претходно је на сједници усвојена Информација Министарства транспорта и комуникација о проблематици ограниченог броја дана боравка возача на територији ЕУ на основу Уредбе Европског парламента и Савјета о боравку држављана трећих држава на територији ЕУ, која не прописује изузетке, саопштено је из Савјета министара након данашње сједнице.

Ограничење боравка возача на територији ЕУ у трајању највише 90 дана у раздобљу од 180 дана додатно усложњава извршење превозних задатака и негативно утиче на цјелокупну привреду БиХ, наводи се у дописима Спољнотрговинске коморе БиХ и домаћих превозника упућених Министарству транспорта и комуникација у Савјету министара.

- Рјешавање овог отвореног питања важно је за цијелу регију, па тако и за БиХ, која око 72 одсто робне размјене има с државама ЕУ, уз заступљеност међународног друмског превоза с више од 90 одсто - наведеноје у саопштењу.