latinica  ћирилица
27/06/2024 |  16:11 | Аутор: СРНА

Смањен број чланова правног тима за Трговску гору

Савјет министара донио је данас Одлуку о измјени Одлуке о именовању правног тима за израду стратегије правне заштите интереса БиХ везано за питања одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на локацији Трговске горе, којом се смањује број чланова тог тима.
Савјет министара - Фото: Уступљена фотографија
Савјет министараФото: Уступљена фотографија

Правни тим, према овој одлуци, наставља радити без замјеника предсједавајућег Правног тима Витомира Поповића и члана Недима Адемовића, док је досадашњи члан Драгољуб Рељић именован за замјеника предсједавајућег.

Ова измјена донесена је након што је Савјет министара задужио Министарство спољне трговине и економских односа да у сарадњи с Правобранилаштвом БиХ отпочне процес одабира међународног адвокатског тима за услуге правног савјетовања у вези с овим прекограничним поступком.

Министри су донијели и одлуку о именовању представника БиХ у Заједничком одбору за праћење извршавања Меморандума о сарадњи у подручју спорта и омладинске политике између Министарства цивилних послова у Савјету министара и Министарства омладине и спорта Србије.

На приједлог Министарства транспорта и комуникација Савјет министара донио је и Одлуку о измјени одлуке о дозволама за кориштење радиофреквенцијског спектра за пружање услуга путем мобилних приступних система, а донесена је и одлука о допуни одлуке о начину расподјеле средстава од дозвола за кориштење овог спектра, саопштено је из Савјета министара.

Савјет министара дао је појединачне сагласности на Приједлог правилника о условима набавке и начину кориштења службених возила за специјалне намјене у Управи за индиректно опорезивање /УИО/ и Приједлог правилника о службеним возилима за специјалне намјене у Регулаторној агенцији за радиациону и нуклеарну безбједност.

Овим правилницима се прописују права, обвезе те поступање запослених који управљају службеним возилом за специјализоване намјене.

Укупан број службених возила за специјализоване намјене којима располаже УИО је 368, међу којима је највише путничких моторних возила ниже класе /326/ максималне набавне вриједности до 50.000 КМ.

Правилником Регулаторне агенције за радиациону и нуклеарну безбједност обухваћено је пет возила, од којих се три набавне вриједност до 30.000 КМ користе за послове инспекцијског надзора у сједишту Агенције и канцеларијама у Бањалуци и Мостару, а од два возила набавне вриједности до 60.000 КМ једно се користи за превоз радиоактивног материјала и друге ванредне ситуације, а друго за службене потребе, укључујући дочек иностраних делегација.

Савјет министара усвојио је и Информацију Министарства цивилних послова о учешћу БиХ у Оквирном програму ЕУ за истраживање и иновације "Хоризонт Европа" за 2023. годину, према којој је путем два текућа гранта овог министарства подржано укупно 49 пројеката.