latinica  ћирилица
27/06/2024 |  14:15 ⇒ 18:05 | Аутор: СРНА

У понедјељак жријебање за делегата из Републике Српске

Централна изборна комисија БиХ спровешће у понедјељак, 1. јула, жријебање за додјелу мандата из реда српског народа из Републике Српске у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ између двије кандидатске листе које имају идентичан број освојених гласова - 12, одлучено је на данашњој сједници Комисије.
ЦИК (Фото: ЦИК БиХ) -
ЦИК (Фото: ЦИК БиХ)

Жријебање ће се одржати у 12.00 часова у просторијама ЦИК-а у Сарајеву.

Комисија ће позвати политичке субјекте и кандидате који учестују поступку жријебања, те их обавијесте о времену мјесту одржавања жријебања.

Поступак жријебања је отворен за јавност и обавиће га службеник Секретаријата ЦИК-а.

Ирена Хаџиабдић је напоменула да се у јавности појављује пуно медијских тврдњи о некој врсти произвољног рада ЦИК-а и о наводима да делегате бира Народна скупштина, а не жријеб.

- Ово што ради изборна комисија је прије свега засновано на рјешењу Суда БиХ и одлуке Суда којом су одбијене жалбе и утврђени резултати за посредне изборе за Дом народа из Народне скупштине Републике Српске и поступање ЦИК-а је прецизирано у образражењу одлуке Суда - тврди она.

Према њеним ријечима, не ради се ни о каквом произвољном раду ЦИК-а него о редовном послу и процедурама који су прописане искључиво Изборним законом и које ЦИК проводи и поштује.

Она је, због све већег броја медијских објава које би могле имати елементе кршења Изборног закона БиХ, подсјетила све политичке субјекте да је забрањено да путем медија износе лажне информације које би могле угрозити интегритет изборног процеса и дезинформисати бираче.