latinica  ћирилица
27/06/2024 |  14:02 | Аутор: СРНА

Шпирић: Позив бошњачким делегатима да смогну храбрости и прекину блокаду

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић позвао је делегате Клуба бошњачког народа да смогну храбрости и прекину блокаду рада Дома народа која се одражава на рад и осталих институција.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

- Знам да су неопрезно напустили сједницу и да сада треба храбрости да се врате. Охрабрујем их и позивам да наставимо рад прекинуте сједнице - рекао је Шпирић, истичући да од делегата Клуба бошњачког народа зависи колико дуго ће трајати блокада рада Дома народа.

Он је истакао да се, нажалост, након данашњег покушаја да буде одржан наставак прекинуте сједнице Дома народа од 18. марта може само констатовати да су бошњачки делегати одлучили да наставе са блокадом.

- Сигурно није добро да сваки дан чујемо представнике бошњачке политичке сцене који позивају на политику економског раста када је ријеч о политици коју ЕУ планира за западни Балкан. Нажалост, морам да кажем да нема политике економског раста без дораслих политичара тој политици - нагласио је Шпирић.

Он је додао да је неспојиво на једној страни заговарати политику економског раста, а на другој блокирати рад Дома народа.

- Изгледа да су политику економског раста умјесто реформе претворили у предизборне флоскуле. Хоће ли ова блокада трајати до завршетка локалних избора, не могу да пројектујем, али што се нас тиче спремни смо колико сутра да дођемо на наставак сједнице и да овај дом ради у складу са Пословником - сматра Шпирић.

Он је појаснио да је Дом народа према Пословнику усвојио дневни ред, те да нема никаве логике да се сазива редовна сједница док се не заврши сједница чији дневни ред је усвојен.

- По дневном реду Дом народа мора да ради и поштује Пословник док не дође до промјене Пословника - рекао је Шпирић.

Замјеник предсједавајућег Дома народа је поручио да, ако је Уставни суд БиХ и тумачење Устава само у рукама Бошњака, таква БиХ немогућа, наглашавајући да се блокада Дома народа одражава и на рад осталих институција.

- Ако је Дом народа блокиран, по вертикали се блокирају остале институције. Мора се изаћи из блокаде - рекао је Шпирић.

Он је напоменуо да Пословник о раду Дома народа није дефинисао могућност сазивања редовне сједнице дома док се не заврши сједница чији је дневни ред усвојен.

Шпирић је додао да постоји могућност сазивања хитне сједнице на којој би био размотрен буџет БиХ за ову годину, што би било у складу са Пословником.

- Пословник не брани сазивање хитне сједнице, само што све сједнице не могу бити хитне без завршетка редовне сједнице - појаснио је Шпирић.

Предсједавајући Дома народа Парламентране скупштине БиХ Драган Човић закључио је данашњу сједницу због недостатка кворума, након што је Клуб Бошњака донио одлуку да не присуствује наставку сједнице на чијем дневном реду је и Приједлога закона о Уставном суду делегата Желимира Нешковића.