latinica  ћирилица
27/06/2024 |  13:25 ⇒ 18:05 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Бећировић умјесто трачања треба да покаже шта може да уради за боље разумијевање у БиХ (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић поручила је предсједавајућем Предсједништва Денису Бећировићу и другим колегама из Сарајева да покажу како могу допринијети бољем разумијевању у оквиру БиХ, умјесто да трачају сународнике или друге из других конститутивних народа.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановић је рекла да је Бећировић на састанку са представницима земаља Квинте изнио погрешне квалификације о томе да Република Српска константно ради на рушењу Дејтонског спорозуму и да је реметилачки фактор.

Она је рекла новинарима у Добоју да је то био кабинетски састанак једног од три члана Предсједништва БиХ који ни на који начин не представља ставове Предсједништва.

Према њеним ријечима, да би нешто био став Предсједништва, мора да постоји јединствена позицију сва три члана, што овдје није случај.

- Моја препорука Бећировићу и другим колегама из Сарајева јесте да се мало више потруде и покажу или објашњавају на неким састанцима шта они могу урадити, како допринијети да се ми у оквиру БиХ боље разумијемо, шта је то што треба заједно да радимо, умјесто да ходамо и трачамо своје сународнике или неке друге из других конститутивних народа - навела је Цвијановићева.

Она је додала да се то ради и насастанцима у БиХ и у иностранству, што је контрапродуктивно за будућност БиХ.

Цвијановићева је рекла да Република Српска нема никакав рушилачки карактер и да упорно и трајно на томе ради и позива се управо на оно што су основни принципи, вриједности и поставке које је дао Дејтонски споразум као међународни акт, укључујући и Анекс четири, односно Устав који је садржан у том анексу.

- Упорно показујемо и указујемо на то да је неопходно његово досљедно поштовање. То што су неки модификовали Дејтонски споразум, изврнули га наопако, осакатили га на различите начине, а онда нас тјерају да поштујемо то што су направили, као резултат тог сакаћења, није Дејтонски споразум - рекла је Цвијановићева.

Она је додала да је то сила и добра воља неког другог, али и није добра воља за све овдје којима су наметнута таква одређена рјешења.

- Било би добро да ми за промјену добијемо од наших колега из Сарајева мало више вјетра у леђа домаћим процесима којима бисмо могли да се боље разумијемо, умјесто да глуваримо унаоколо и само причамо и нападамо једни друге - истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да се апсолутно не слаже ни са констатацијама које Бећировић изнио у вези са Свесрпским сабором.

- Мислим да је то сабор на који право има српски народ и, без обзира да ли он живи у једној, двије, три или више држава - нагласила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, Република Српска управо по основу Дејтонског споразума има специјалне паралелне везе са Србијом које дају читаву лепезу институционалних и сваких других могућности за развој сарадње у свим областима.

- Треба се сјетити да је Република Српска некад предлагала да то радимо са другим бившим републикама некадашње Југославије, да је могуће направити такве аранжмане које би служили укрупњавању, на неки начин, онога што су економски потенцијали, као и бољем разумијевању, али није било одговора те врсте - рекла је Цвијановићева.

Она је додала да не треба користити енергију да би се неко опањкавао.

- Мислим да енергију треба користити на то да видите како можете упрегнути сопствене снаге и оне око вас да направите неку успјешну причу ако је то уопште могуће - истакла је Цвијановићева.