latinica  ћирилица
27/06/2024 |  13:20 | Аутор: РТРС

Буноза: Уставни суд БиХ зрео за реформу како би кренуо да ради са домаћим снагама

Министар правде у Савјету министара Давор Буноза изјавио је данас да мишљења Венецијанске комисије нису обавезујућа и да свих ових година не постоје етнички критеријуми приликом избора судија у Уставном суду БиХ, који је, како каже, спреман за реформу како би кренуо да ради са домаћим снагама.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

- И данас шест домаћих судија могу бити лица српске, хрватске и бошњачке националности, па чак и припадници националних мањина. Дакле Устав БиХ и сада то питање не регулише. Новина у мишљењу /Венецијанске комисије/ је да захтјевају одређене стручне захтјеве и критеријуме - рекао је Буноза.

Подсјетивши да Устав БиХ прописује правнике високоморалних квалитета, Буноза је навео да у Швајцарској и Белгији правници не морају да буду у Уставном суду, док многе друге европске земље уопште немају критеријуме.

Буноза је истакао да је приоритет БиХ европска реформа Уставног суда, спровођење његових одлука и рјешавање статуса међународних судија.

Повом мишљења Венецијанске комисије да се етничке квоте не могу користити приликом избора судија у Уставни суд БиХ, Буноза је рекао да је у том случају потребно мијењање чак и Устава БиХ.

- Напомињем да ни до сада није била етничка припадност услов за судију Уставног суда иако се то поштивало. Увијек је било два, два, два. То је може један и од разлога зашто је Уставни суд једна од најбољих институција која доноси најквалитетније одлуке у БиХ - оцијенио је Буноза.

Он је позвао власти и Народну скупштину Републике Српске да што прије именују двојицу судија Уставног суда БиХ из Српске.

Буноза је рекао да су 99 одсто одлука Уставног суда у задњих 10 година донијеле искључиво домаће судије, што је доказ да је БиХ спремна и за реформу Уставног суда и да крене са домаћим снагама.

- То питање треба да ријешимо што прије, јер је то боље за БиХ, али то миорамо да договоримо консенсусом - поручио је Буноза.

Буноза сматра да актуелни сазив Савјета министара добро ради, наводећи да су за једну годину одржали више сједница него поједини ранији сазиви за четири године.