latinica  ћирилица
27/06/2024 |  12:24 ⇒ 12:30 | Аутор: СРНА

Пендешева позвала бошњачке делегате да прекину блокаду

Шеф Клуба делегата хрватског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Марина Пендеш позвала је представнике Клуба бошњачког народа да прекину блокаду овог дома, те истакла да гласање у парламенту представља демократију, односно избор воље грађана.
Марина Пендеш - Фото: СРНА
Марина ПендешФото: СРНА

Говорећи о Приједлогу закона о Уставном суду који је предложио делегат Клуба српског народа Желимир Нешковић, а због којег Клуб бошњака не учествује у раду Дома народа, Пендешева је навела да је Клуб Хрвата гласао за хитну процедуру, а да ће приликом гласања о самом закону бити против како се о њему више не би расправљало.

- И када би овај закон прошао Дом народа, а Хрвати неће гласати за њега, он неће проћи у Представничком дому - рекла је Пендешева новинарима.

Она је навела да је 15 делегата у Дому народа одговорно за рад овог дома, додајући да је крајње вријеме да се уозбиље, врате у делегатске клупе и својим гласом кажу шта мисле о овом закону.

- Не можемо дозволити сталну бесплатну рекламу препуцавањем између СДС-а и СДА - истакла је Пендешева.

Делегат Клуба хрватског народа Златко Милетић рекао је да би Нешковићев приједлог закона о Уставном суду био легитиман да је предложио само измјену једног става из члана 6. Устава који се односи на промјену страних судија који тренутно бораве у БиХ.

- Тада би приједлог био потпуно легитиман и онда бисмо морали да радимо - рекао је Милетић.

Он је додао да је Дом народа тренутно дјелимично блокиран, јер се не одржавају редовне сједнице, док је хитне сједнице могуће одржати, те апеловао на све да се дође до заједничког рјешења и одблокира Дом.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Кемал Адемовић истакао је да је Клуб Бошњака на претходној сједници уврштавањем у дневни ред Приједлога закона о Уставном суду заузео јединствен став да неће учествовати у раду, јер је овај закон, како каже, неуставан.

- Kакав смисао је разматрати законе чија уставност није оцијењена од стручног тијела парламента - навео је Адемовић.

Одговарајући на питање да ли ће се његово понашање као фунцкионера странке партнера у власти на нивоу БиХ одразити и на остале институције, Адемовић је рекао да је договор да се подрже закони који долазе из Савјета министара, што се у овом случају није десило.

Делегат Клуба Бошњака Џенан Ђонлагић рекао је да је из посљедњег мишљења Венецијанске комисије видљиво да са садржајем овог закона БиХ не може постати члан ЕУ.