latinica  ћирилица
27/06/2024 |  11:35 ⇒ 11:37 | Аутор: ТАНЈУГ

У Београду откривен споменик Милунки Савић

Премијер Србије Милош Вучевић положио је данас венац на новооткривени споменик српској хериони Милунки Савић у Београду. Споменик се налази у општини Вождовац, у којој је Милунка Савић провела посљедње године живота.
Споменик Милунки Савић у Београду (Фото: Танјуг/Сава Радовановић) -
Споменик Милунки Савић у Београду (Фото: Танјуг/Сава Радовановић)

Вијенац су, заједно са премијером, положили и министар одбране Братислав Гашић и министар културе Никола Селаковић.

У оквиру церемоније, оркестар Гарде Војске Србије интонирао је државну химну "Боже правде", а споменик је освештао епископ Алексеј.

Државној церемонији откривања споменика присуствовали су и начелник Генералштаба Милан Мојсиловић, предсједница градске скупштине Вождовац Ивана Томић Илић, зајменица градоначелника Београда Весна Видовић, државни секретар у Министарству спорта Марко Кешељ, директор Канцеларије за јавну и културну дипломатију Арно Гујон, потомци Милунке Савић, велики број грађана, представника војске, цркве, ветерана...

Споменик је откривен уочи Видовдана, рођендана Милунке Савић.

Аутори споменика су Зоран Ивановић и Јелена Атанасковић.

Српска хериона Милунка Савић (1892-1973) се као добровољка борила у Балканским и Првом свјетском рату од 1912. до 1918. године и била је примјер смјелости и јунаштва.

Била је четири пута рањавана у борбама за слободу отаџбине и постала је најодликованија жена Великог рата (Првог свјетског рата). Носилац је седам одликовања међу којима су војничка златна Карађорђева звијезда са мачевима, Златна медаља за храброст “Милош Обилић“, француска официрска Легија части...

Њено јунаштво поштовали су адмирал Емил Гепрат, генерали Морис Сарај, Франше д`Епере, престолонасљедник Александар Карађорђевић, војвода Живојин Мишић.