latinica  ћирилица
27/06/2024 |  11:09 ⇒ 11:09 | Аутор: СРНА

Кошарац: Страни фактор у континуитету води хибридни, рушилачки рат против Српске

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац упозорио је да страни фактор у континуитету води хибридни, рушилачки рат против Републике Српске и њених институција, активно радећи на поткопавању њених уставних капацитета и државотворности.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Главни актери таквог субверзивног дјеловања су /Кристијан/ Шмит и /Мајкл/ Марфи, који упорно креирају лажне наративе како Српска урушава Дејтонски споразум и угрожава дејтонску БиХ - изјавио је Кошарац Срни.

Он је указао на то да је њихова примарна мета предсједник Републике Српске Милорад Додик, а када им ни то није било довољно, кукавички су се обрушили и на његову породицу.

- Када их питамо чиме то Српска крши Дејтон, конкретног одговора нема. Свјесни су да је Српска истински за досљедну примјену Дејтона и да политика њеног руководства представља брану урушавању Устава БиХ и дејтонске БиХ, али то их не спречава да и даље шире лажне наративе - навео је Кошарац.

Према његовим ријечима, то потврђује и посљедњи иступ америчког званичника Џејмса О`Брајана у Конгресу који је, на изразито манипулативан и тенденциозан начин, изнио салве неистина и неутемељених тврдњи на рачун Српске и предсједника Додика.

- Нису нашли за сходно да у Конгресу сагледају објективно стање ствари, нити да упозоре на чињеницу да управо амерички амбасадор у БиХ Марфи и нелегитимни странац Шмит упорно разваљују договор домаћих политичких актера - рекао је Кошарац.

Он је подвукао да нису ни поменули да је овај двојац главни фактор дестабилизације и кључни кривац за застој БиХ на путу ка ЕУ јер је својим контаминираним утицајем блокирао договор и остварене помаке, сарађујући само са једном страном која у правилу није одустала од унитарне БиХ.

- Плејада опскурних ликова са Запада, на челу са Марфијем и Шмитом, имају прикривене мотиве, мијењају и урушавају Дејтон, оптужујући за то Српску и предсједника Додика - оцијенио је Кошарац.

Он је напоменуо да је евидентан утицај Шмита, Марфија и америчке администрације на правосуђе у БиХ, њихово недемократско мијешање у унутрашња питања и покушај да се у овој земљи устоличе као колонијални управници.

- Они подржавају домаће актере који су промотери унитаристичке пробосанске политике и удружено раде на прекрајању Дејтона и стварању ексклузивно бошњачке државе, у којој неће бити мјеста за српски и хрватски народ - констатовао је Кошарац.

Он је навео да чињеница да Српску и предсједника Додика квалификују као главне кривце и фактор дестабилизације није ништа друго него осмишљена стратегија и стварање алибија за њихове малигне и деструктивне политике у БиХ.

Помоћник америчког државног секретара Џејмс О`Брајан говорио је јуче у Конгресу САД о ситуацији у БиХ и том приликом изнио критике на рачун предсједника Српске, оптужујући га за сецсионистичку политику.