latinica  ћирилица
27/06/2024 |  10:04 | Аутор: СРНА

Ђурић: Београд високо цијени подршку Суринама о питању Космета

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић поручио је да Београд високо цијени подршку Суринама на међународном плану, а нарочито о питању очувања цјеловитости државе.
Марко Ђурић (фото: ТАНЈУГ / Министарство спољних послова Србије) -
Марко Ђурић (фото: ТАНЈУГ / Министарство спољних послова Србије)

Ђурић се на маргинама засједања Генералне скупштине Организације америчких држава у Асунсиону у Парагвају састао са министром спољних послова, међународног бизниса и међународне сарадње Суринама Албертом Рамчандом Рамдином и нагласио да је Суринам био прва земља која је 2017. године повукла признање једнострано проглашене независности такозваног Косова.

Ђурић је навео да блиски и пријатељски односи Београда и Парамариба, утемељени на заједничким вриједностима, међусобном уважавању и садржајној сарадњи, трају већ скоро пет деценија.

Према његовим ријечима, посебно мјесто у односима двије земље заузима образовна сарадња, чији је најсвјетлији примјер пројекат стипендирања иностраних студената "Свет у Србији", захваљујући којем суринамски студенти имају прилику да се школују у Србији и ближе упознају са српском културом, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Ђурић се раније обратио учесницима Генералне скупштине Организације америчких држава, поручивши да је Повеља УН темељ на којем је потребно градити свијет данашњице, а да ће Србија наставити да досљедно слиједи правила понашања у међународним односима која су установљена оснивањем Свјетске организације.