latinica  ћирилица
27/06/2024 |  08:32 ⇒ 10:06 | Аутор: СРНА

Слободарска партија Аустрије тражи да се бечка Скупштина изјасни против признања тзв. Косова

Слободарска партија Аустрије упутила је бечкој Скупштини приједлог резолуције којом захтјева да се тај парламент изјасни против признања тзв. Косова.
Беч (Фото: EPA/TATYANA ZENKOVICH) -
Беч (Фото: EPA/TATYANA ZENKOVICH)

У захтјеву, који су поднијели шеф посланичког клуба ФПО Максимилијан Краус и посланик Антон Махдалик, а о којем се тренутно води расправа, наводи се да Косово није никаква независна држава.

- Косово је било дио Србије и супротно међународном праву, НАТО бомбардовањем 1999. отцјепљено је од Србије и до данас га није већина држава признала као независну државу - наводе из ФПО.

Истичу да је признањем Косова од САД и европских држава, не само прекршен и погажен суверенитет и територијални интегритет Србије, већ и Резолуција 1244 УН, која Србији то гарантује.

Због тога, сматрају, аустријска Влада није смјела да призна Косово, преноси "Косово онлајн".

- Годинама, након проглашења независности, Косово остаје оспорено и значајне земље широм свијета га не прзнају. Односи /Приштине/ са Србијом су тензични и недавно су се даље погоршали. На том простору албанска, албанско муслиманска већина стоји насупрот српској православној мањини, а права и политичко самоопредјељење српске мањине и даље се не гарантују - наводи се у резолуцији.

Из ФПО указуу и да постоје дефицити у изградњи правне државе и борби против корупције, наводећи да је тзв. Косово у Индексу о корупцији Транспаренси интерншннела пало са 95 на 176 мјесто.

- Посебно је организовани криминал велики проблем - упозорава ФПО.

Због свега тога, како је наведено, ФПО подноси резолуцију против признања Косова као незавине државе и против његовог приступања ЕУ.