latinica  ћирилица
26/06/2024 |  22:36 ⇒ 27/06/2024 | 13:23 | Аутор: РТРС

Бећировић оптужио Српску и Србију за рушење Дејтона

Предсједавајући Предсједништва БиХ Денис Бећировић састао се са амбасадорима држава чланица Квинте и поново оптужио власт Републике Српске за антидејтонско и антиуставно дјеловање, угрожавање мира и подривање независности, суверенитета и територијалног интегритета БиХ.
Бећировић-Квинта - Фото: www.predsjednistvobih.ba
Бећировић-КвинтаФото: www.predsjednistvobih.ba

Из Кабинета бошњачког члана Предсједништва БиХ саопштено је да је Бећировић указао на важност да се са стратешким партнерима из међународне заједнице заједнички усагласе активности које ће осигурати провођење Дејтонског мировног споразума и очувања мира. Истакнуто је да је то врло битно и за очување сигурности и стабилности цијелог региона.

Бећировић је рекао да је у "Србији реактивиран опасан пројекат велике Србије".

- Ријеч је о истој идеологији, политици и циљевима из 1990-их. У Београду је 8. јуна 2024. промовисана идеја "један народ, један сабор", а свима је јасно да постоји и један вођа овог великодржавног пројекта - рекао је он.

Даље је рекао да је "идеја руског свијета, као и српског свијета, реваншистичка и користи се за прекрајање историје".

- Многи нису схватили Милошевићев говор на Газиместану 1989. а нажалост, многи не схватају ни разорне посљедице Декларације Свесрпског сабора. Два су посебно опасна аспекта ове декларације - институционализација односа државе Републике Србије и једне административне јединице у другој држави и антидејтонски, антиевропски и антиуставни садржај усвојене Декларације. Усвојеном Декларацијом карте су потпуно откривене. Свесрпски сабор се номинално позивао на Дејтонски мировни споразум, а у суштини је детаљно разрадио његово рушење - рекао је Бећировић.

Он је рекао и да је "Декларација апсолутно супротна пракси у демократском и цивилизованом свијету, основним нормама међународног права и суверенитету БиХ".

- Такође, она угрожава основна начела на којима почива ЕУ, основне принципе међудржавних односа чланица УН-а, као и мирољубиву и равноправну сарадњу међу европским државама - тврди Бећировић.

Састанку, који је одржан на иницијативу Бећировића, присуствовали су и шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер и Кристијан Шмит.