latinica  ћирилица
26/06/2024 |  20:02 ⇒ 27/06/2024 | 08:46 | Аутор: РТРС

Отворен Студентски културни центар у Бањалуци (ВИДЕО)

У Бањалуци је вечерас отворен Студентски културни центар, а отварању је присуствовао и предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Отварање Студентског културног центра - Фото: РТРС
Отварање Студентског културног центраФото: РТРС

Додик је рекао да су изградња и опремање капиталних објеката, попут овог центра, важни не само за студенте и професоре, већ и за културни живот Бањалуке и шире.

 

Он је подсјетио да је недавно отворено позориште у Источном Сарајеву, додајући да ће Република Српска наставити да инвестира у такве и сличне објекте.

- Чинимо све да Српска и у овом смислу напредује и да иде својим развојним путем најбоље могуће јер је култура нешто што идентификује и посвуда репрезентује један народ и средину, као и Српску. Зато треба у све то улагати и много више него до сада - рекао је Додик и додао да ово није крај инвестиција на том плану.

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир рекао је да ће инвестиције у области високог образовања бити настављене.

- Мислим да смо овим објектом добили најбољу сцену, те с тиме подижемо културни живот у Универзитетском граду. На овом плану Академија умјетности постаће независна у свом раду и ово ће бити нека тачка гдје ће се људи припремати за свој професионални рад, посебно из области глуме, али и других сценских вјештина. Поновићу, овим смо добили и један изложбени простор, а прије свега институцију која ће поспјешити рад Универзитета и у области науке и умјетности - рекао је Будимир.
Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин рекао је да је Универзитету недостајао овакав културни центар, који је једна од најзначајнијих капиталних инвестиција, успјешно реализованих уз помоћ предсједника и Владе Српске.

Свечаном отварању присуствовала је и министарка просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић.

У објекат Студентског културног центра Универзитета у Бањалуци уложено је 2.300.000 КМ из капиталних инвестиција Владе Републике Српске.

Студентски културни центар намијењен је првенствено студентима који добијају простор за одржавање културних манифестација попут позоришних представа, филмских пројекција, изложби, промоција и других важних културних догађаја.

Овај културни центар смјештен је у четвртом павиљону Студентског центра "Никола Тесла" у Универзитетском граду.

Тренутно је у овом центру постављена ретроспективна изложва плаката студената смјера Графички дизајн Академије умјетности на којој публика може видјети најзапаженија визуелна рјешења за која су студенти током претходних година добијали значајна свјетска признања.