latinica  ћирилица
28/06/2024 |  18:13 ⇒ 20:46 | Аутор: РТРС

Коњи врани галопирали Бајиначким утвајима (ФОТО/ВИДЕО)

И у Бајинцима код Српца прославља се крсна слава Видовдан, као слава мјеста. Ове године посебно је било свечано. Обновљено је дружење љубитеља коња.
Коњичке трке у Бајинцима - Фото: РТРС
Коњичке трке у БајинцимаФото: РТРС

У Бајнцима су се окупили љубитељи коња из Републике Српске и сусједне Хрватске. Коњске запреге продефиловале су кроз ово и два сусједна села Гламочане и Бардачу. У кочијама и гости из руског града Моржанск, који су недавно потписали повељу о братимљењу са Српцем.

- Овдје нема разлика између нас, Србије и Републике Српске, и ми се налазимо у правој Србији гдје се може осјетити топлина, љубав и обичаји - рекао је Алексеј Викторович Бањиков, градоначелник Моршанска.

Иван Керековић из Словонског Брода, каже да је коњарство љубав. 

-Љубав и љубав и од њега нема неке велике користи и ради љубави ми сви држимо те коње и мало се такмичимо. Неко има боље, неко лошије, и тако се китимо својим кољима - истакао је Керековић.

Србац постаје све значајнија тачка на мапи коњичког спорта. Осим три коњичка клуба, у Бајинцима је формирана и прва приватна ергела у Српској.

- Борба је да тај спорт унаприједимо јер многе земље су у региону отишле много испред нас и не само у том спорту него у много чему - рекао је Лука Митраковић, власник приватне ергеле "Митраковић" Бајинци.

Коњичке трке у Бајинцима

Млађан Драгосављевић, начелник општине Србац, вјерује да ће све ово прерасти у традицију.

- Надам се да неће више бити прекида у годинама које су пред нама и да ће то постати редовно дешавање овдје у Бајинцима, поготово на овај дан Видовдан - каже Драгосављевић.

Организовано је и такмичење у препонском јахању, трке коња и такмичење у припреми ловачког и рибљег паприкаша.