latinica  ћирилица
29/06/2024 |  12:10 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Бањалука добија Центар за иновационе пројекте у области техничких наука (ВИДЕО)

Универзитет у Бањалуци добија Центар за иновационе пројекте у области техничких наука. Резултат је то споразума о специјалним везама који су данас потписали представници бањалучког и Универзитета за технологију и образовање Тјенђин из Кине. На овај начин јача се сарадња два народа и два универзитета.
Потписан споразум између између бањалучког Универзитета и Универзитета за технологију и образовање у Тјенђину - Фото: РТРС
Потписан споразум између између бањалучког Универзитета и Универзитета за технологију и образовање у ТјенђинуФото: РТРС

Новоотворени, савремено опремљени Центар пружиће студентима нова знања из области техничких наука и инжењерске праксе. Смјештен је у просторијама Архитектонско - грађевинско геодетског и Шумарског факултета.

- Данашњи споразум предвиђа отварање новог центра, центра који ће бити посвећен техничким наукама. Желимо да се иновативне технологије у области инжењерских наука примијене у едукацији наших дипломираних инжењера, студената који студирају техничке науке - рекао је ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин.

Универзитети из Бањалуке и Тјенђина годинама сарађују. Заједнички су реализовани бројни пројекти као што су отварање Конфуцијевог института 2018. године, прве Конфуцијеве учионице у Гимназији, до формирања Програма синологије на Филолошком факултету.

- Драго нам је што је Конфуцијев институт на Универзитету у Бањлуци препознат као платформа и мост сарадње између два Универзитета, као и између двије земље, да све више људи из Бањалуке и околине може да учи кинески језик и да се образује о кинеској култури на Конфуцијевом институту - рекао је Луо Сјао Ру, директор Конфуцијевог института Универзитета у Бањалуци.

Кина је стратешки партнер Републици Српској у многим областима, зато је важан наставак сарадње са том земљом, посебно када је ријеч о образовању, рекао је министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир.

- Ми ћемо у наредном периоду моћи да помогнемо универзитету и студентима да створе ново искуство и праксу коју до сада нису могли да имају. Надам се да ће ово бити добра и плодоносна сарадња и да ће овај центар бити тачка размјене студента и наставног особља - рекао је Будимир.

Успостављање партнерске сарадње са великим земљама као што је Кина, студентима техничких факултета Универзитета у Бањалуци обезбиједиће нови простор за стицање знања и практичног искуства.