latinica  ћирилица
26/06/2024 |  19:50 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Циљ страних мешетара и сарајевских политичара промјена политичког поретка у БиХ (ВИДЕО)

Крајњи циљ играрија страних мешетара и сарајевских политичара јесте потпуна реконструкција дејтонско-уставне структуре и промјена политичког поретка у БиХ - одговор је ово из Републике Српске на најновије, а необавезујуће мишљење Венецијанске комисије у вези са националним квотама у Уставном суду БиХ.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Подмукао је то и опасан, неуставни покушај деетнификације земље с намјером да се, по сличном моделу, пренесе и на друге бх. институције, упозоравају правници.

Подсјећамо, према мишљењу Венецијанске комисије етничке квоте се не могу користити приликом избора судија у Уставни суд БиХ, јер то представља дискриминацију и подрива интегритет ове правосудне институције.

У мишљењу је оцијењено и да је то у супротности са европском праксом.

Венецијанска комисија наводи и да професионално искуство кандидата за судију Уставног суда БиХ треба да буде прецизирано тако да морају имати 10 до 15 година професионалног искуства на позицији судије, професора уставног права или адвоката.

Став Комисије о начину избора судија Уставног суда БиХ затражио је 15. марта тада предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић.

Опширније у видеу: