latinica  ћирилица
26/06/2024 |  19:27 ⇒ 22:30 | Аутор: РТРС

Одлукама ЦИК-а и Суда БиХ обесмишљен изборни процес (ВИДЕО)

Централна изборна комисија БиХ организоваће у понедељак, 1. јула, жребање за петог делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.
Дом народа ПС БиХ - Фото: СРНА
Дом народа ПС БиХФото: СРНА

У бубњу ће се наћи листићи са именима Сњежане Новаковић Бурсаћ која је у Народној скупштини Републике Српске након општих избора 2022. године изабрана у Дом народа и Ненада Вуковића из ПДП-а чију је листу надлежна Комисија у Народној скупштини прогласила неважећом.

Одлуку Суда БиХ, али и намјеру ЦИК да лутријом бирају делегате, у Републици Српској оцјењују као правни бесмисао и још један покушај отимања надлежности.

Мада су општи избори окончани скоро прије двије године, а резултати коначни и потврђени, ЦИК ће, по налогу Суда БиХ, жријебом одлучивати о судбини петог делегата у Дому народа ПС БиХ, иако је то законска обавеза посланика Народне скупштине Републике Српске.

- Тај чин ће да се догоди у овој просторији и позваћемо све заинтересоване политичке субјекте да то посматрају. И када радимо жријебање радимо тако да се имена тих кандидатских листи налазе у двије куглице у једној стакленој посуди и ми ћемо молити све вас да мијешате и опипате те куглице да не би било приговора и онда ћемо знати резултат жријебања - појаснила је предсједница ЦИК-а Ирена Хаџиабдић.

Уколико срећа буде наклоњена Ненаду Вуковићу, ЦИК ће морати да поништи не само листу на којој је име Сњежане Новаковић Бурсаћ из СНСД-а, већ и процедуру избора преостала четири делегата у Клубу Срба Дома народа. Без одговора је било питање како ће ЦИК образложити одлуку о евентуалном престанку мандата Новаковић Бурсаћ, јер овакву ситуацију законодавац није предвидио.

- Намјера им је очита да прекомпонују састав Клуба Срба у Дому народу и да се тамо инсталирају неки подобнији Срби. Нема овдје приче о праву, ово је чиста политика, брутална и нескривена, а тужно је и жалосно што се неки радују томе - каже Новаковић Бурсаћ.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Устав и закони јасно прописују да делегате у Дом народа бира Народна скупштина, а не ЦИК и куглице. Ако нешто није било у реду изборе треба поновити у Скупштини, каже Додик, а не преко Суда и ЦИК-а моделирати изборну вољу народа. Додаје да у жријебању и читавој фарси неће учествовати.

- Па ја сам и добио санкције што сам се борио за Републику Српску да имамо двотрећинску већину, да нас не могу прегласати, да имамо четири делегата, да не могу да нам наметну рјешења. Хоћете тог делегата да заједно са овим из СДС-а покушате да промијените структуру... Ајде да видимо, а шта мислите да ћете донијете законе који ће бити на штету Републике Српсек? Нећете их донијети - поручио је Додик.

У ПДП-у не крију радост због одлуке Суда БиХ и могућности да њихов делегат буде извучен из бубња. Најављују промјене у власти на бх. нивоу, као сљедећу етапу, по СНСД-у, удружених и осмишљених напада на Републику Српску. У СДС-у нису спремни за авантуру промјене власти.

- Не постоји нигдје у свијету ниједан случај у којем један исти Суд одлучује три пута и два пута одлучи на идентичан начин са истом аргументацијом, а онда трећи пут по налогу америчког амбасадора Мајкла Марфија одлучи потпуно другачије. Уназад два мјесеца имамо ПДП који се нуде и који каже да ће бити другачије када добију мандат - каже делегат СДСД-а у Дому народа ПС БиХ Радован Ковачевић.

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац срамотно и забрињавајуће што представници опозиције прихватају да буду делегати из "киндер јаја", умјесто да се афирмишу избори који су у складу са Уставом.

Објавом резултата избора у Службеном гласнику ставља се тачка на изборе, поручују правни стручњаци. Када су резултати коначни по њима се не може интервенисати, у супротном уводимо се у вртлог безакоња и правну несигурност.

- Евентуално накнадно утврђене неправилности у протеклим, објављеним, потврђеним изборима могу само бити декларативне природе и смјернице да се убудуће у прописима поступа на неки начин који ће мање кршити права грађана, а никако ретроактивно чепркање или мијењање већ потврђених резултата - наводи Бранко Перић, бивши члан ЦИК-а.

Осим политичке импликације резултата жријеба који би промојенио састав Клуба Срба, намеће се фундаментално питање - да ли је Сњежана Новаковић Бурсаћ била делегат или не, шта са одлукама и законима у чијем доношењу је учествовала? Они који су све ово закували немају уставан и законити одговор на та питања, каже Петрић.