latinica  ћирилица
26/06/2024 |  17:09 ⇒ 17:28 | Аутор: СРНА

ЕФЈ: САД наставља да врши притисак на новинаре широм свијета

Европска федерација новинара /ЕФЈ/ поздравила је ослобађање оснивача Викиликса Џулијана Асанжа, али је нагласила да то што га је Вашингтон натјерао да се изјасни кривим за кривично дјело са којим нема никакве везе, показује да САД настављају да врше притисак на новинаре широм свијета.
Новинари (фото: EPA-EFE/MICHAEL BUHOLZER / POOL EDITORIAL USE ONLY - илустрација) -
Новинари (фото: EPA-EFE/MICHAEL BUHOLZER / POOL EDITORIAL USE ONLY - илустрација)

- ЕФЈ се придружује Међународној федерацији новинара /ИФЈ/ и поздравља пуштање аустралијског новинара Џулијана Асанжа, послије 14 година судског малтретирања и пет година затвора. Одбацивање 17 од 18 оптужби са којима се суочавао избјегава криминализацију уобичајене новинарске праксе охрабривања извора да у повјерењу дијеле доказе о недјелима и криминал.

Међутим, приморавањем Џулијана Асанжа да призна кривицу за злочин који није починио, САД настављају са притиском на сваког новинара, било гдје у свијету, који открива повјерљиве информације о националној одбрани САД - наводи ЕФЈ. 

Асанж је данас признао је кривицу за кршење америчког закона о шпијунажи и потом изашао као слободан човјек из суда на острву Сајпан, након чега је отпутовао за родну Аустралији.

Он је постигао договор са америчким властима о признавању кривице у замјену за одустајање од даљег кривичног гоњења. САД су му урачунале године које је провео у британском затвору.

Асанж, аустралијски држављанин, пребачен је у лондонски затвор Белмарш у априлу 2019. године под оптужбом за кршење одредби кауције. У САД се суочио са кривичним гоњењем по Закону о шпијунажи због прибављања и откривања повјерљивих информација које су расвијетлиле ратне злочине и кршења људских права које су починиле америчке трупе у Ираку и Авганистану.

САД су раније оптужиле Асанжа на основу 18 кривичних пријава по којима би, да је осуђен, могао да се суочи са казном до 175 година затвора.