latinica  ћирилица
29/06/2024 |  12:26 ⇒ 12:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Европски политичари шокирани наступом Бајдена у предсједничкој дебати

Европски политичари шокирани су наступом америчког предсједника Џозефа Бајдена на предсједничкој дебати у четвртак, свјесни да се други мандат Доналда Трампа сада још више приближио уз све што то имплицира по успон популизма на континенту, будућност НАТО-а, питања Украјине и Блиског истока.
Дебата (Фото: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS) -
Дебата (Фото: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS)

Гласови очаја допирали су са свих страна мејнстрим политичког спектра, уз позиве Европи да се још интензивније припреми за други долазак Трампа, преноси британски Гардијан.

Њемачки стручњак за спољну политику партије ЦДУ Норберт Ретген рекао је да ноћ дебате неће бити заборављена.

- Демократе сада морају да преиспитају своје изборе. А Њемачка се мора пуном паром припремити за неизвјесну будућност. Ако сада не преузмемо одговорност за европску безбједност, нико неће - навео је он.

Пољски министар спољних послова Радослав Сикорски повукао је паралелу између Бајденовог наступа у дебати против Доналда Трампа и пропадања Римског царства.

- Марко Аурелије је био велики цар, али је покварио своје насљедство пренијевши штафету свом несавјесном сину Комоду чија је катастрофална владавина започела пропадање Рима. Важно је управљати својом вожњом до краја и заласка сунца - поручио је Сикорски.

Карл Билт, копредсједавајући истраживачког центра Европског савјета за спољне односе и бивши шведски премијер, рекао је да је Бајденов учинак био толико лош да се шест објављених упозорења овог савјета о Трамповој спољној политици "сада обавезно морају прочитати".

Једно од упозорења је да се испод потенцијалних спољнополитичких шокова које би Трамп изазвао крије дубока ноћна мора.

Билт је рекао да би међународна коалиција “могла да се појави као оквир за популисте у Европи како би успоставили посебне везе са Трамповим Вашингтоном.

Он је додао да би Трампов поновни избор могао да охрабри популистичку десницу у Европи да снажније опструира заједничке политике и иницијативе ЕУ.

Бивши италијански премијер Матео Ренци рекао је да Бајден једноставно више не може да успије.

- Бајден је часно служио САД и не заслужује неславан крај, али је промјена неопходна - навео је Ренци.

Министарство спољних послова Украјине није одговорило на Трампове злослутне опаске током дебате да је Кијев узео превише војне помоћи од САД.

Трамп је поновио своју тврдњу да Русија не би покренула инвазију у пуном обиму, да је он био предсједник 2022, и рекао је да ће мировно рјешење бити договорено између његовог избора у новембру и инаугурације у јануару.

Москва је показала равнодушност, саопштивши да Владимир Путин није имао посебног разлога да се пробуди како би посматрао дебату.

Руска званична штампа била је мање милостива.

- Бајден је неочекивано више пута погријешио и муцао. Демократе су већ назвале његов наступ неуспјехом - закључила је државна новинска агенција РИА.

У Великој Британији, премијер Риши Сунак је рекао да је једина дебата која га занима била она коју је водио са опозиционим лидером Киром Стармером о плановима лабуриста да повећају порез.