latinica  ћирилица
29/06/2024 |  09:14 ⇒ 09:18 | Аутор: СРНА

У Француској завршена предизборна кампања, избори у недјељу

У Француској је завршена предизборна кампања, а према првим пројекцијама, на сутрашњим пријевременим парламентарним изборима убједљиву побједу однијеће странка крајње деснице Национално окупљање /РН/, на чијем је челу Марин ле Пен.
Застава Француске (Фото: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN) -
Застава Француске (Фото: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN)

Француски премијер Габријел Атал упозорио је да би евентуална побједа Ле Пенове довела до "мржње и агресије", али резултати анкета указују на то да странка Марин ле Пен и двадесетосмогодишњег Жордана Баределе, који би могао бити нови премијер, чврсто држи водећу позицију.

Само је питање, како показују анкете, да ли ће на изборима, који се одржавају у двије рунде, сутра и 7. јула, добити апсолутну већину у парламенту.

Национално окупљање има велике шансе да добије апсолутну већину након убједљиве побједе на изборима за Европски парламент 9. јуна, због чега је предсједник Емануел Макрон и распустио парламент, те за само три седмице објавио датум пријевременог гласања.

Према резултатима појединих анкета, РН има подршку од 36,5 одсто гласача, док савез странака лијевог центра Нови народни фронт има 29 одсто.

Кандидати РН се надају да ће добити довољно мандата и да ће остварити побједу већ на сутрашњим изборима са више од 50 одсто гласова, али о већини посланичких мјеста доноси се одлука у другом кругу, који је 7. јула.

Савез Заједно, на чијем је челу премијер Атал, налази се на трећем мјесту са 20,5 одсто подршке.